Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ac785cdb-d274-4b54-a091-f5f8f1b590ba","c_author":"Marabu","category":"itthon","description":"","shortLead":"","id":"20250117_Marabu-Feknyuz-Ne-hagyjuk-hogy-Elon-Musk-nevessen-a-vegen","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ac785cdb-d274-4b54-a091-f5f8f1b590ba.jpg","index":0,"item":"164006fe-a00e-4552-b671-2432a4123aab","keywords":null,"link":"/itthon/20250117_Marabu-Feknyuz-Ne-hagyjuk-hogy-Elon-Musk-nevessen-a-vegen","timestamp":"2025. január. 17. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Ne hagyjuk, hogy Elon Musk nevessen a végén!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1779ae4d-1c0a-44bc-9730-ba9f1e2b473b","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"Chema Rodríguez szerint a csapata bajnokhoz méltón játszott, megérdemelte volna a továbbjutást.","shortLead":"Chema Rodríguez szerint a csapata bajnokhoz méltón játszott, megérdemelte volna a továbbjutást.","id":"20250129_magyar-ferfi-kezilabda-valogatott-vilagbajnoksag-negyeddonto-vereseg-nyilatkozatok","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1779ae4d-1c0a-44bc-9730-ba9f1e2b473b.jpg","index":0,"item":"0d01a85f-089d-4341-85eb-a80514ba8fea","keywords":null,"link":"/sport/20250129_magyar-ferfi-kezilabda-valogatott-vilagbajnoksag-negyeddonto-vereseg-nyilatkozatok","timestamp":"2025. január. 29. 05:25","title":"„Most csak azt érzem, hogy fáj” – drámai végjátékban bukta el a vb-negyeddöntőt a férfi kéziválogatott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05d49f84-f299-41fe-9892-8d54a7cdd271","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A volt ukrán elnöknek és több másik milliárdosnak is befagyasztják a vagyonát.","shortLead":"A volt ukrán elnöknek és több másik milliárdosnak is befagyasztják a vagyonát.","id":"20250213_szankcio-porosenko-zelenszkij-ukrajna","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05d49f84-f299-41fe-9892-8d54a7cdd271.jpg","index":0,"item":"22365877-f014-465a-b1ea-4eab8d14b6d8","keywords":null,"link":"/vilag/20250213_szankcio-porosenko-zelenszkij-ukrajna","timestamp":"2025. február. 13. 15:50","title":"Szankciókkal sújtják Porosenkót és több ukrán oligarchát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c43366b4-3165-4e41-9bfc-bcab1f53af98","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"„Pontosan ez az, amit a kijevi rezsim szeret, és néha nem riad vissza attól, hogy ezt tegye” – mondta a Kreml szóvivője.","shortLead":"„Pontosan ez az, amit a kijevi rezsim szeret, és néha nem riad vissza attól, hogy ezt tegye” – mondta a Kreml szóvivője.","id":"20250214_kreml-csernobil-drontamada-ukran-provokacio","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c43366b4-3165-4e41-9bfc-bcab1f53af98.jpg","index":0,"item":"0acf8259-8678-4345-9b62-f5ae6d683610","keywords":null,"link":"/vilag/20250214_kreml-csernobil-drontamada-ukran-provokacio","timestamp":"2025. február. 14. 13:04","title":"A Kreml a csernobili dróntámadásról: Ukrán provokáció volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dc3e11fb-061f-4156-8712-ee9f9ffce84d","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Minden eddiginél nagyobbat kell lépni a klímaváltozás ellen – írja a kutató, aki szerint a versenyképesség csökkenése sem drága ennek érdekében.","shortLead":"Minden eddiginél nagyobbat kell lépni a klímaváltozás ellen – írja a kutató, aki szerint a versenyképesség csökkenése...","id":"20250110_urge-vorsatz-diana-15-fok-atlepese-klimavalsag-klimavaltozas-globalis-felmelegedes-megallitasa","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dc3e11fb-061f-4156-8712-ee9f9ffce84d.jpg","index":0,"item":"628355e5-a665-4a66-b1b6-60b1d1cbe343","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250110_urge-vorsatz-diana-15-fok-atlepese-klimavalsag-klimavaltozas-globalis-felmelegedes-megallitasa","timestamp":"2025. január. 10. 13:24","title":"Ürge-Vorsatz Diána a 1,5 fokos határ átlépéséről: Nem egymással fogunk versenyezni, hanem a fennmaradásért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d9446928-a54c-48ed-a2c0-e0ff5a6c12ed","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"Kipróbáltuk, hogy mire képes a gyakorlatban a kompakt csúcsmobilok piacán versengő Xiaomi 15, illetve a 200 megapixeles új periszkópkamerát felvonultató nagytestvére, a Xiaomi 15 Ultra.","shortLead":"Kipróbáltuk, hogy mire képes a gyakorlatban a kompakt csúcsmobilok piacán versengő Xiaomi 15, illetve a 200 megapixeles...","id":"20250302_xiaomi-15-ultra-leica-kamera-teszt-velemeny","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d9446928-a54c-48ed-a2c0-e0ff5a6c12ed.jpg","index":0,"item":"56ae1a62-cb43-476d-a31e-c4c4339580f5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250302_xiaomi-15-ultra-leica-kamera-teszt-velemeny","timestamp":"2025. március. 02. 15:30","title":"Új csúcsmobilok csúcskamerával: teszten a Leica optikával szerelt Xiaomi 15 és 15 Ultra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4a89444-8605-4829-97be-c4e94dd1c951","c_author":"Mastercard","category":"brandcontent","description":"Kijött a Mastercard legfrissebb, 2023-as adatokat feldolgozó Digitális Fizetési Indexe (DFI), amely 2020 óta vizsgálja a magyarok fizetési szokásait. A jelentés alapján Magyarország a digitális fizetési megoldások széles körű elterjedése felé tart, a készpénz szerepe azonban még mindig erős. Az elmúlt négy évben 11 ponttal nőtt a DFI-index, főként a mobiltárcák és az érintésmentes fizetések előretörésének köszönhetően. Az infrastrukturális fejlődés ellenére a készpénzhez ragaszkodó rétegek és a pénzügyi tudásbeli hiányosságok akadályozzák a további fejlődést. A digitális fizetések népszerűsítésében ezért kulcsfontosságú szerep jut a pénzügyi oktatásnak és a mikrokereskedők digitális integrálásának.","shortLead":"Kijött a Mastercard legfrissebb, 2023-as adatokat feldolgozó Digitális Fizetési Indexe (DFI), amely 2020 óta vizsgálja...","id":"20241127_A-technologia-adott-de-a-megszokasaink-erosebbek","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4a89444-8605-4829-97be-c4e94dd1c951.jpg","index":0,"item":"766002eb-4452-4c3f-b6bc-4388c9f43eb0","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241127_A-technologia-adott-de-a-megszokasaink-erosebbek","timestamp":"2025. január. 08. 10:30","title":"Eldőlt már a készpénz és a bankkártya \"csatája\"?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c251ed4-d67e-4772-ac2b-b86764cc30f5","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A politikus szerint el kell érni, hogy az EU szálljon be a költségekbe.","shortLead":"A politikus szerint el kell érni, hogy az EU szálljon be a költségekbe.","id":"20250303_Ezt-uzente-Magyar-Peter-a-hatarkerites-mellol","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c251ed4-d67e-4772-ac2b-b86764cc30f5.jpg","index":0,"item":"e5fe369e-f1df-4093-913f-6191be484dec","keywords":null,"link":"/itthon/20250303_Ezt-uzente-Magyar-Peter-a-hatarkerites-mellol","timestamp":"2025. március. 03. 20:09","title":"Ezt üzente Magyar Péter a határkerítés mellől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?
Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.
Nagymamája profi szakácsnő volt, neki köszönheti, hogy már gyerekként tudta, mi szeretne lenni. Éppen tíz éve dolgozik a Grad Otočec-ben, ami nagyon szép időnek számít manapság. 2008-ban második helyet szerzett a szlovén csapattal az európai séfolimpián Erfurtban, erre a legbüszkébb eddigi szakmai karrierjében, miközben még csak harmincas évei elejét tapossa. Szeret utazni, nemzetközi konyhákon inspirálódni. Civilben az egyszerű egytálételeket kedveli, imád horgászni és motorozni.
hvg.hu: Járt már a Hertelendy Kastélyban korábban?
Dejan Pavlič: Annak ellenére, hogy szomszédok vagyunk Magyarországgal, korábban még nem jártam erre. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehettünk a csapatommal. Gyönyörű ez a kastély s az egész vidék, és nem utolsó sorban remek alapanyagokkal, zöldségekkel és vadhúsokkal rendelkeznek. Remek tapasztalat és nagy élmény volt Hampuk Zsolttal és kollegáival együtt dolgozni.
Dejan a szlovén vidék ízeit hozta a Hertelendy kastélyba
Schumy Csaba
hvg.hu: Hallott már a magyar konyha jellegzetességeiről?
D. P.: Természetesen. Sőt, kóstoltam is egy-két ételt, mikornéhány évvel ezelőtt Budapesten jártam. Ettem például a halászlevet jó sok csípős paprikával, egyszerűen zseniális étel. De kóstoltam a libamájat is, ami az egyik kedvencem és a magyarok kiválóan tudják elkészíteni.
hvg.hu:Mi a kedvenc konyhája, alapanyaga?
D.P.: Természetesen a szlovén konyha. Gyönyörű erdőink vannak, amik bővelkednek vadakban, nagy kedvencem a vadhús. Ha már az erdőnél tartunk, az erdei gombákkal is szeretek dolgozni, de alapvetően a hús a kedvencem. Ebből lehet a legtöbbet kihozni, úgy, hogy közben megőrizzük a természetes ízeket. A fűszerek közül imádom az aromás, karakteres zöldfűszereket, mint például a rozmaring, a zsálya, vagy a kakukkfű.
hvg.hu:Hogyan jellemezné a saját stílusát?
D.P.: Egyszerű, de modern. Mindig arra törekszem, hogy az alapanyagok eredeti, természetes ízét megőrizzem, az ételeim ízletesek, de egyszerűek legyenek. De nagyon érdekel a molekuláris gasztronómia is, szeretek „varázsolni”. Szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
Deja-féle vadfűszeres pisztráng
Schumy Csaba
hvg.hu:Mire a legbüszkébb eddigi karrierje során?
D.P.: Arra, hogy 2008-ban a szlovén csapattal másodikak lettünk az európai séfolimpián Erfurtban.
hvg.hu:Kivel főzne együtt szívesen?
D.P.: Peter X. Kelly (Xaviars Restaurant Group, USA, a legmagasabb Zagat, The New York Times, Tripadvisor elismerésekkel – a szerk.) stílusa nagyon közel áll hozzám. Egyszer volt alkalmunk találkozni, járt Szlovéniában és nagyon megszerette a szlovén ételeket. Kreativitása és nyitottsága nagy hatást gyakorolt rám, vele nagyon szívesen főznék együtt.
hvg.hu:Mik a gasztronómiai tervei a közeljövőben?
D.P.: Csapatommal nap, mint nap nagyon keményen dolgozunk. Számomra az a legfontosabb hogy folyamatosan tanuljak. És sokat is utazom, hogy minél többféle konyhát lássak. Jártam már Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban is sztázsolni. A következő tervem is egy utazás, jövő februárban az Egyesült Államokba megyek, ahol több éttermet is meglátogatok majd.
hvg.hu:Mi a véleménye a jelenlegi gasztronómiai trendekről?
D.P.: Nem akarom megítélni, hogy mi a helyes és mi a helytelen a gasztronómiában. A saját stílusomat követem. Figyelemmel kísérem az eseményeket a világban, de megőrzöm és megóvom önálló stílusomat. Nem vagyok például valami nagy street food rajongó, hiszen kenyeret sem eszem igazán.
hvg.hu:Mivel tölti szívesen az idejét, amikor nem a konyhán van?
D.P.: Imádok horgászni, a gradi kastély melletti folyó szebbnél szebb halakban bővelkedik. Szeretem járni az erdőt, kirándulni, hegyet mászni a barátaimmal. Van egy gyönyörű kék motorom is, amikor időm engedi, nyeregbe pattanok és száguldozom egy kicsit.
hvg.hu:Szokott főzni otthon?
D.P.: Igen, méghozzá egyszerű ételeket. Nagy kedvenceim a levesek, tészták. Amikor nincs kedvem főzni, előfordul, hogy leugrom egy kínaiba, nagyon szeretem a csípős, fűszeres kínai kaját.
hvg.hu:És végül,mit üzen magyar séfkollegáinak?
D.P.: Három nagyon fontos dolgot, amit a saját kollégáimnak, beosztottjaimnak is mindig mondok : legyenek kreatívak, ne másoljanak és hallgassanak a szívükre!
Dejan Pavlič és Hampuk Zsolt menüje az V. Hertlendy Gourmet Fesztiválon
Amuse Bouche
Barnapisztráng háromféleképpen vadfűszerekkel és zöldségekkel
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?