Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"74a9c6eb-e21d-424d-ab40-8e514b15c105","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nem kell mindig nagy hardver a nagy ötletekhez: egy mérnöknek sikerült úgy kicsinyítenie egy nagy nyelvi modellt, hogy az ráfér egy pendrive-ra.","shortLead":"Nem kell mindig nagy hardver a nagy ötletekhez: egy mérnöknek sikerült úgy kicsinyítenie egy nagy nyelvi modellt...","id":"20250220_usb-meghajto-nagy-nyelvi-modell","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/74a9c6eb-e21d-424d-ab40-8e514b15c105.jpg","index":0,"item":"bd05db10-7c1f-43ec-97cc-bfd85de8bbcf","keywords":null,"link":"/tudomany/20250220_usb-meghajto-nagy-nyelvi-modell","timestamp":"2025. február. 20. 16:03","title":"Bravúros ötlet: egy mérnök zsebben elférő méretűre kicsinyített egy nagy nyelvi modellt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1f367158-f072-41ac-b062-a81c5e1d482e","c_author":"Az Év Gondoskodó Munkahelye Díj","category":"brandcontent","description":"Biztosan vannak, akik csodálkozva húzzák fel a szemöldöküket, amikor arról hallanak, hogy vannak olyan munkahelyek, ahova a dolgozók szeretnek bejárni. Vannak olyan munkahelyek is, amelyek odafigyelnek arra, hogy a munkatársaik, kollégáik igenis jól érezzék magukat abban a napi 8 órában, amit ott töltenek.Legújabb podcastunkban arról beszélgetünk, hogy milyen az, amikor egy munkahely gondoskodó.","shortLead":"Biztosan vannak, akik csodálkozva húzzák fel a szemöldöküket, amikor arról hallanak, hogy vannak olyan munkahelyek...","id":"20241210_Gondoskodo-munkahely-Pataki-Timea-podcast-penztari-ongondoskodasert-alapitvany","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1f367158-f072-41ac-b062-a81c5e1d482e.jpg","index":0,"item":"7896541f-ca68-4f33-a912-d9e763fc8035","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241210_Gondoskodo-munkahely-Pataki-Timea-podcast-penztari-ongondoskodasert-alapitvany","timestamp":"2025. január. 08. 15:30","title":"Fontos, hogy mindenki jól érezze magát a munkában, de azután is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"448ab6d4-2fa7-4972-a6cd-b6be3a9af92d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","shortLead":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","id":"20250309_ozonlyuk-bezarodas-telekom-muholdas-uzenetkuldes-usa-eu-szolasszabadsag-antibiotikumok-nanomuanyag-spacex-robbanas","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/448ab6d4-2fa7-4972-a6cd-b6be3a9af92d.jpg","index":0,"item":"91638ba6-b984-425a-b595-b3f13d53bc1e","keywords":null,"link":"/tudomany/20250309_ozonlyuk-bezarodas-telekom-muholdas-uzenetkuldes-usa-eu-szolasszabadsag-antibiotikumok-nanomuanyag-spacex-robbanas","timestamp":"2025. március. 09. 12:00","title":"Ez történt: Térerő nélkül is átment az SMS, újít a Telekom Európában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b30ee661-7a2c-4025-8eff-24a5a8383995","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A szívbetegek körében az egészséges étrend részeként fogyasztott extraszűz olívaolaj lehet, hogy nem segíti a koleszterinszint csökkentését – mutat rá egy friss tanulmány.","shortLead":"A szívbetegek körében az egészséges étrend részeként fogyasztott extraszűz olívaolaj lehet, hogy nem segíti...","id":"20250112_extraszuz-olivaolaj-egeszsegugyi-hatasok-szivbetegsegek-egeszseges-etrend","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b30ee661-7a2c-4025-8eff-24a5a8383995.jpg","index":0,"item":"0e6b936f-7292-4bd8-a2c6-0865b6269b37","keywords":null,"link":"/tudomany/20250112_extraszuz-olivaolaj-egeszsegugyi-hatasok-szivbetegsegek-egeszseges-etrend","timestamp":"2025. január. 12. 08:03","title":"Váratlan rossz dolog derült ki az extraszűz olívaolaj egészségügyi hatásairól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"19a02c03-c76a-4324-9cda-09e089cef6ab","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Sőt, senkitől: a kormány gyorsan kapcsolt, és eltakarította korábbi belepiszkálását a Btk.-ba. ","shortLead":"Sőt, senkitől: a kormány gyorsan kapcsolt, és eltakarította korábbi belepiszkálását a Btk.-ba. ","id":"20250130_alkotmanybirosag-buncselekmeny-covid-igazolvany","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19a02c03-c76a-4324-9cda-09e089cef6ab.jpg","index":0,"item":"c4e9690b-5a71-4d18-bbf1-255365605002","keywords":null,"link":"/itthon/20250130_alkotmanybirosag-buncselekmeny-covid-igazolvany","timestamp":"2025. január. 30. 12:30","title":"Alkotmányos-e bűncselekménynek nyilvánítani, ha valaki visszaél az oltási igazolvánnyal? Nem az Ab-tól fogjuk megtudni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a0f2737-8994-438c-8f0e-4ab42d21918d","c_author":"Mérlegen","category":"kkv","description":"Gyerekkorában minden erejével harcolt a csipkés, fodros ruhácskák ellen, jobban vonzották a kosaras kártyák, mint a Barbie-k és soha nem gondolta, hogy divattervező lesz belőle. A Mérlegen vendége Oláh Anna, az Anna Amélie márka megálmodója volt, aki továbbra se tartja magát divattervezőnek, ruháira és táskáira inkább hordható műalkotásként hivatkozik.","shortLead":"Gyerekkorában minden erejével harcolt a csipkés, fodros ruhácskák ellen, jobban vonzották a kosaras kártyák, mint...","id":"20250304_Olah-Anna-Amelie-Merlegen-podcast-divat-vilagmarka","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a0f2737-8994-438c-8f0e-4ab42d21918d.jpg","index":0,"item":"5a7b343f-c6b4-4e4b-8c20-3631a14abf61","keywords":null,"link":"/kkv/20250304_Olah-Anna-Amelie-Merlegen-podcast-divat-vilagmarka","timestamp":"2025. március. 04. 15:14","title":"Oláh Anna: Már 20 évesen kimondtam, hogy világmárkát alapítottam az Anna Amélie-vel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bda6c64d-2e6f-49e8-a022-a3877b583147","c_author":"Balogh Csaba","category":"360","description":"Egy erőtlen ütés csak arra jó, hogy felbosszantsa az ellenfelet. A kínai technológiák kézben tartóit pedig nem volt érdemes az amerikaiaknak felbosszantaniuk. Vagy legalábbis illett volna felkészülni arra, hogy aki nem fekszik ki, az vissza fog ütni. Vélemény.","shortLead":"Egy erőtlen ütés csak arra jó, hogy felbosszantsa az ellenfelet. A kínai technológiák kézben tartóit pedig nem volt...","id":"20250129_balogh-csaba-kina-usa-deep-seek-technologiai-innovacio","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bda6c64d-2e6f-49e8-a022-a3877b583147.jpg","index":0,"item":"bd6ff02f-bd9e-4d40-b6a7-0ed74d89ec17","keywords":null,"link":"/360/20250129_balogh-csaba-kina-usa-deep-seek-technologiai-innovacio","timestamp":"2025. január. 29. 11:30","title":"Balogh Csaba: Most múlik pontosan","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c0771819-2499-4daa-851c-f8dda65bd804","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Egy amerikai csapat, a Cadillac csatlakozik.","shortLead":"Egy amerikai csapat, a Cadillac csatlakozik.","id":"20250307_autosport-forma-1-bovites-cadillac-general-motors-csapat","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c0771819-2499-4daa-851c-f8dda65bd804.jpg","index":0,"item":"6409b62d-97a6-4b13-935e-beb0295d04aa","keywords":null,"link":"/sport/20250307_autosport-forma-1-bovites-cadillac-general-motors-csapat","timestamp":"2025. március. 07. 18:31","title":"Tizenegy csapatosra bővül a Forma–1 mezőnye 2026-tól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Aki az egy főre eső honos pizzériák és elmagyarosodott risztoranték számát tekintve azt gondolná, hogy mindent tud az olasz konyháról, sürgősen felejtse is el azt a mindent.
Mondhatnánk, hogy az Ízek Itáliája nem piskóta, de stilusosabb, hogy inkább nem csak tészta. Sőt. Szó szerint, nem tűnik könnyű olvasmánynak. A legvaskosabb olasz szakácskönyv, ami idáig feltűnt a magyar nyelven hozzáférhető műfajbeli kiadványok horizontján. Hatszáz oldalával – és tíz ezer forint feletti árával –tekintélyt parancsoló mű. A két és fél kilós monstrumot tartani is nehéz. A minimális tartalomjegyzék nem nagyon segít a gyors tájékozódásban, a tagolását pedig első ránézésre nehéz követni. Itt egy recept hosszú bevezetővel, ott egy keretes írás, másutt fotók a szerző magánéletéből. Hol itt a tankönyv, amit a kiadó igér csúcsgasztronómiailag? Aha, szóval ez is olyan, amit nem lapozgatni, forgatni, felütni kell, hanem olvasni. Ha rávettük magunkat, akkor már nagyon hamar bele is merülünk, s olyan élményben lesz részünk, amit szakácskönyv ritkán ad...
Locatelli reklámarcként
Az Ízek Itáliája egyszerre szakácskönyv, lexikon és önéletrajzi írás. A szerző, Giorgio Locatelli. 45 éves korára már életművet alkotott. Locatelli, aki egy olasz kis faluból származik, az egyik legismertebb séf az Egyesült Királyságban. Laconda nevü étterme egy Michelin csillagot visel. A szakácskönyv nagyobb részeit meg-megszakítják élettörténeti írásai, amelyekből megismerjük, milyen körülmények között jutott el idáig, és hol-hogyan szedte össze azt a tudását, amit a receptek bemutatásakor, és a lexikonokat megszégyenítő módon egy-három oldalnyi hosszúságú színes szócikkek ismertetésekor mutat.
Alapvetően mégis szakácskönyvről van szó, amit az önéletrajzi elemek fűznek össze. Minden recepteket, technikákat bemutató rész személyes élményeket közvetít, egyszerűen és közvetlen hangnemben, amelynek köszönhetően megelevenedik előttünk a séf. Sokszor hosszabb a bevezető szöveg egy ételhez, mint az instrukciók leírása, de miután folyamatosan kerülünk közelebb Locatelli életéhez, egyre közelebb állnak hozzánk az egyes ételei is. Az első tíz oldalon vidéki parasztemberek, termelők egész oldalas képei jelennek meg, míg a záró tíz oldalon étterme személyzetét mutatja be. Közben receptek az előételektől a desszertekig, személyes története gyermekkorától a családi vállalkozásként működő étterméig, lexikális részek mindig az adott fejezet jellegzetes alapanyagaihoz kötődöen.
S mert a könyv témája ugyebár az olasz konyha, az egyik fő motívuma persze, hogy azért a tészta. Az erről szóló rész jól jellemzi Locatelli stílusát, hozzáállását az ételekhez. Természetesen szó sincs itt milánói makaróniról vagy a bolognairól. Mert ezek egyike sem eredeti olasz étel, valamely más országban találták ki. Az olaszoknál tészta és mártása együtt alkot egészet, és egymást határozzák meg. A tésztának a mártás legnagyobb részét fel kell vennie, az üres tányéron nem maradhat, legfeljebb csak egy kevés - ez esetben egy szelet kenyér is jár hozzá. Mindig abból készül, ami szezonális, friss, és eredeti alapanyag, nagy hangsúly helyeződik a regionális élelmiszerekre, melyek az adott tájegységre jellemzőek. A pármai sonkában az északi levegő, az olívaolajban a toszkán napsütés, a szardellában a tenger sója érzik - ezeket nem lehet mesterségesen előállítani.
Ugyanakkor leszámolhatunk azzal a közhiedelemmel, hogy az olasz konyha a tésztára épül, és nem múlhat el csizmaországban vacsora tészta nélkül. Ez olyannyira nem igaz, hogy az általában négy fogásból álló étkezések során a másodiknak mindössze az egyik alternatívája a tésztaétel. Locatelli mindegyik fogássorhoz számos receptet kínál, de a legfontosabbak talán az egyes bevezető írásai, ahol részletesen elmélkedik az adott fejezet ételeinek általános vonatkozásairól. Például a rizottókészítés minden fázisáról oldalakat ír, a rizs kiválasztásától kezdve az alapléfőzés fontosságán át a befejező mantecuráig (amikor a utolsó fázisban jéghideg vajat és sajtot kever a kész rizottóhoz, hogy minél krémesebb legyen). Na, itt értjük meg, hogy mitől tankönyv.
Összességében azonban az Ízek itáliája nem csak haladóknak vagy profi séfeknek ajánlható, mint ahogy a borító hirdeti. Aki már valaha főzött, imádni fogja, és a történeteken keresztül belemerül ugyanúgy a bonyolult éttermi, mint az egyszerű vidéki konyhák világába - azonnal főzni is akar majd.
Locatelli gasztronómiai elitizmusa, paradox módon nem párizsi vagy londoni csúcséttermi múltjából, hanem falusi eredendőségéből fakad, ezért inkább becsülendő, mintsem támadásra okot adó. Nagyszülei tisztességes konyhát vezettek a tóparti szállodájukban, ahol csak olyan élelmiszereket használtak, aminek ismerték az eredetét, származási körülményeit. Háznál sajtolt olívaolaj saját termesztésű zöldségek, természetes módon tartott állatok kézműves sajtok. Locatelli nem azt mondja, hogy ültessünk paradicsomot a Klauzál téren, hanem üzen: a minőség megér egy kevés utánajárást, és egy kicsivel nagyobb ráfordítást. Van élet a bolti B rizsen, a tubusos szószókon és az áruházlánci gazdaságos száraz tésztántúl is. S fogadjunk, hogy kijön egy adag paradicsomos spaghetti körülbelül 400 forintból.
Recept (Oldaltörés)
Bizonyítékul álljon itt a legegyszerűbb étel, a paradicsomos spagetti receptje.
Spaghetti al crudo
A crudo jelentése nyers, a recept hozzávalóit tehát nyersen használjuk fel. Olyan spagettit válasszunk, amelyiknek durvább a felülete, hogy jobban tapadjon hozzá a mártás. Ne feledjük, minél jobb alapanyagokat használunk, annál finomabb lesz a tészta.
A spagetti és a bazsalikom kivételével az összes hozzávalót az olívaolaj felével együtt serpenyőbe tesszük, átforgatjuk, de nem melegítjük. Megkóstoljuk, ízesítjük. Felforralunk egy nagy fazék vizet, sózzuk, beletesszük a tésztát (100 g tésztához 1 liter vizet használjunk), majd villával körkörösen megkeverjük, hogy a tészta minél előbb víz alá kerüljön. Körülbelül egy perccel kevesebb ideig főzzük, mint a tasakon megadott főzési idő, al dente állagúra (nem túl puha, marad még tartása). Míg a tészta fő, a mártás hozzávalóit tartalmazó serpenyőt a tésztás fazék fölé helyezzük, hogy a gőz épp csak átmelegítse a mártást, és az ízek kissé összeérjenek.
Mikor a tészta megfőtt, leszűrjük, a főzővízből egy keveset félreteszünk. A tésztát a mártáshoz öntjük, jól átforgatjuk, és ha szükséges, kevés főzővízzel fellazítjuk. Hozzáöntjük a maradék olívaolajat, és még egyszer átforgatjuk. A bazsalikomleveleket kisebb darabokra tépkedjük, a tésztára szórjuk, és az egészet átforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?