Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7c55873d-0353-429f-b81c-a6b2bc9a1f34","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Vajon ki lehet Menczer Tamás szemében a Sátán? A provokatőr piktor most sem kegyelmez.","shortLead":"Vajon ki lehet Menczer Tamás szemében a Sátán? A provokatőr piktor most sem kegyelmez.","id":"20250221_Menczer-Tamas-legyozi-a-Satant-Picasso-mutermeben-Dr-Marias-megfejtette-a-jelenetet","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c55873d-0353-429f-b81c-a6b2bc9a1f34.jpg","index":0,"item":"8bb8cd34-0c75-4f7f-8ecc-045816139e04","keywords":null,"link":"/elet/20250221_Menczer-Tamas-legyozi-a-Satant-Picasso-mutermeben-Dr-Marias-megfejtette-a-jelenetet","timestamp":"2025. február. 21. 11:13","title":"Menczer Tamás legyőzi a Sátánt Picasso műtermében – drMáriás megfestette a jelenetet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"91c4286c-e15e-4ad9-ad7c-90320f7e8072","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A Portfolio körképe szerint kifejezetten alacsony béremelési ajánlatokkal kezdik a bértárgyalásokat a vállalatok, sok helyen még a 10 százalékos emelés sem fog teljesülni.","shortLead":"A Portfolio körképe szerint kifejezetten alacsony béremelési ajánlatokkal kezdik a bértárgyalásokat a vállalatok, sok...","id":"20250115_Keseruen-csalodhat-aki-nagy-beremelesre-szamit-iden","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/91c4286c-e15e-4ad9-ad7c-90320f7e8072.jpg","index":0,"item":"138d8bcd-59dd-4a15-8db3-a4af2c8d2f5d","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250115_Keseruen-csalodhat-aki-nagy-beremelesre-szamit-iden","timestamp":"2025. január. 15. 09:33","title":"Keserűen csalódhat, aki nagy béremelésre számít idén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7536bc5f-f476-4e48-a098-6b6a57dc5d97","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"A kairói világkupán már az új tusában versenyeznek a felnőttek is. ","shortLead":"A kairói világkupán már az új tusában versenyeznek a felnőttek is. ","id":"20250226_gulyas-michelle-akadalypalya-ocr-ottusa-vilagkupa","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7536bc5f-f476-4e48-a098-6b6a57dc5d97.jpg","index":0,"item":"7a156e92-19a4-4b4f-a3d6-c6df2b1f1a21","keywords":null,"link":"/sport/20250226_gulyas-michelle-akadalypalya-ocr-ottusa-vilagkupa","timestamp":"2025. február. 26. 11:31","title":"Így versenyez Gulyás Michelle a lovaglást váltó akadálypályán, amely leginkább a Ninja Warriorra emlékeztet – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f3c68e0a-8f2c-4aac-aa30-c71d44ebab21","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"A szövetségi kapitány nem pályázik újabb szerződéshosszabbításra. ","shortLead":"A szövetségi kapitány nem pályázik újabb szerződéshosszabbításra. ","id":"20250108_didier-deschamps-francia-valogatott-szovetsegi-kapitany-2026-tavozas-zinadine-zidane","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f3c68e0a-8f2c-4aac-aa30-c71d44ebab21.jpg","index":0,"item":"eeca9b26-242c-4648-a3b3-5105b5d70645","keywords":null,"link":"/sport/20250108_didier-deschamps-francia-valogatott-szovetsegi-kapitany-2026-tavozas-zinadine-zidane","timestamp":"2025. január. 08. 12:02","title":"„Valahol abba kell hagyni” – bejelentette Didier Deschamps, hogy mikor hagyja ott a francia válogatottat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d06cfa3f-c393-43af-8984-0d75abfbf312","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Annak ellenére, hogy az elnök nagy kedvelője az üdítőnek, kapcsolata korántsem volt felhőtlen az elmúlt években a céggel. ","shortLead":"Annak ellenére, hogy az elnök nagy kedvelője az üdítőnek, kapcsolata korántsem volt felhőtlen az elmúlt években...","id":"20250115_trump-coca-cola","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d06cfa3f-c393-43af-8984-0d75abfbf312.jpg","index":0,"item":"f52281dc-c6f8-4b9c-8514-650841d42e1d","keywords":null,"link":"/kkv/20250115_trump-coca-cola","timestamp":"2025. január. 15. 12:34","title":"A Coca-Cola vezérigazgatója adta át Trumpnak a beiktatási emlékkóláját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e60a59e5-71f7-41ad-9d9f-3aa11d51d590","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Minden eddiginél valósághűbb tartalmakat képes készíteni akár egyetlen fénykép alapján az új kínai mesterséges intelligencia, az OmniHuman.","shortLead":"Minden eddiginél valósághűbb tartalmakat képes készíteni akár egyetlen fénykép alapján az új kínai mesterséges...","id":"20250205_bytedance-omnihuman-mesterseges-intetlligencia-video-generalasa","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e60a59e5-71f7-41ad-9d9f-3aa11d51d590.jpg","index":0,"item":"6927d7c2-8605-4815-87b1-b6d9a2ec34eb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_bytedance-omnihuman-mesterseges-intetlligencia-video-generalasa","timestamp":"2025. február. 05. 17:03","title":"Elképesztő videókat készít az új kínai mesterséges intelligencia, mutatjuk őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6462487c-755c-4460-85f0-df27ad258482","c_author":"G. M.","category":"itthon","description":"A hétvégén még zajlott a Medián kutatása, Hann Endre és csapata a többi közt azt kérdezte a magyaroktól, tudnák-e támogatni, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz. Hétfő reggelre már az eredményeket is be tudjuk mutatni.","shortLead":"A hétvégén még zajlott a Medián kutatása, Hann Endre és csapata a többi közt azt kérdezte a magyaroktól, tudnák-e...","id":"20250309_Milliardokat-sporolunk-magyarok-velemenye-Ukrajna-EU-tagsag-median-ebx","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6462487c-755c-4460-85f0-df27ad258482.jpg","index":0,"item":"968065aa-2592-4502-8a95-c2d9a9ce01f3","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_Milliardokat-sporolunk-magyarok-velemenye-Ukrajna-EU-tagsag-median-ebx","timestamp":"2025. március. 09. 17:18","title":"Milliárdokat spórolunk az országnak, megmondjuk, mi a magyarok véleménye Ukrajna EU-tagságáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20a9c1e3-80fe-4660-b857-c77a2b2ed61c","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A régi, be nem fizetett, késedelmi díjakkal emelkedő pótdíjak adják a legnagyobb befizetéseket, 2024-ben 2 millió forint volt a legnagyobb summa. Az utasok 9 százaléka saját bevallása szerint is bliccel.","shortLead":"A régi, be nem fizetett, késedelmi díjakkal emelkedő pótdíjak adják a legnagyobb befizetéseket, 2024-ben 2 millió...","id":"20250116_A-tavalyi-potdijrekorder-tobb-millio-forintot-fizetett-a-BKK-nak","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20a9c1e3-80fe-4660-b857-c77a2b2ed61c.jpg","index":0,"item":"9a2bf5af-dadb-4620-98bc-85d6b567285f","keywords":null,"link":"/kkv/20250116_A-tavalyi-potdijrekorder-tobb-millio-forintot-fizetett-a-BKK-nak","timestamp":"2025. január. 16. 11:42","title":"A tavalyi pótdíjrekorder több millió forintot fizetett a BKK-nak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Sorozatunk ezúttal kis franciás kitérőhöz érkezett a budapesti Le Méridien Hotel Bourbon éttermébe.
A hely
Színtiszta elegancia jellemzi a Le Bourbon éttermet. Az átrium világos terében a puha párnákkal bélelt kanapékon a vendégek szívesen reggeliznek, míg vacsorához inkább az étterem melegebb tónusú, földszínek uralta belső tereit választják. Különösen otthonos az étterem vidéki kúriát idéző könyvtárszobája.
A személyzet
A felszolgálók rendkívül kedvesek és udvariasak, bármilyen kérdésre készséggel válaszolnak. Az étterem legjobb reklámhordozói, őszinte lelkesedéssel ajánlják az egyes fogásokat.
A Le Bourbon a nemzetközi, ezen belül is a francia konyhára voksol. Az állandó étlapon jelenleg az egyetlen magyar fogás a gulyásleves, melyet csupán a tipikus magyar ízekre vágyó turisták kedvéért tartanak. Aki ennél többet szeretne, annak a pénteki magyar esteken van lehetősége, hogy a büfévacsoránál, cigányzene kíséretében ismerkedjék magyar fogásokkal.
Az éttermet a szálloda megnyitása óta vezető Laurent Vandenameele főszakács elmondta, hogy a háromhavonta cserélődő étlap összeállítását az alapanyagok alapvetően meghatározzák: csak kiváló, friss termékekből dolgoznak, s ez az étlapon szereplő számos halételre is igaz. A séf az egyes fogások megalkotásakor minimalista stílust követ, maximum egy-két féle fűszert használ, hogy hagyja érvényesülni az ízeket.
Az étterem vasárnapi brunch-ai szintén nagyon népszerűek – sokan elsősorban a Meridien híres desszertjei miatt látogatják. A francia Alain Lagrange örökségét továbbvivő Mázás István cukrász műremekei azonban nemcsak helyben fogyaszthatók, hanem el is vihetők, megrendelhetők. Az abszolút kedvenc, melyet megalkotása óta ki se vettek a kínálatból, a Royal Chocolate csokoládé mousse desszert.
A kínálat
Az étterem rendelhető degusztációs menüsorát vettük-ettük szemügyre. Nyitásként mi más is érkezhetett volna, mint libamáj. Úgy tűnik, ez most a trend a városban, ha előétel, akkor libamáj. Ezúttal terrinként, sárgabarack chutneyval és kacsamellel került a tányérra. A libamáj terrin tökéletes állagú és rendkívül finom volt, kiválóan harmonizált a sárgabarackkal. A folytatásban Du Barry karfiolkrémleves érkezett auvergne-i kéksajttal, karfiolrózsával és krutonnal. Minden elismerés a Bourbon konyhájáé, hogy az elsőre talán nem különösebben izgalmasan hangzó karfiolkrémlevesből ilyen harmóniát tudtak elővarázsolni. A levest az asztalnál öntötték rá a kéksajtra és a krutonra, mely utóbbi így ropogós tudott maradni. A kéksajt intenzív íze az édeskés karfiollal szinte táncolt a szájban.
A főételekre kanyarodva elsőként serpenyős fésűkagylót kínálnak édesköményes carnaroli rizottóval és kapribogyós lime jus-vel. Laurent Vandenameele ars poeticája az ételsorban itt tudott kibontakozni legteljesebb valójában: a kagylóérméket nem nyomják el kísérői, a rizottó édesköménye halvány ánizsízt kölcsönöz a carnaroli rizsnek – pont annyit, hogy ne zavarja meg a pasztellek harmóniáját. Lenyűgöző minimalizmus – mely azonban több fogás után az intenzívebb ízekhez szokott magyar ínynek ingerszegénynek tűnhet. Ennek esszenciája a bárányfilé fűszerkéregben fekete olivás jus-vel, zelleres zöldségtiannal és grillezett burgonyával címzetű fogásban jött ki. A bárány tökéletes állagú, a jus kellemes kísérője, a zöldségtian friss – az egész mégis fűszerek után kiált. A desszert során megkapom, amire vágyom. Le Bourbon mille feuille sósvajas karamellöntettel – vaníliája ismét feltölti az aromaraktárakat. A Meridien egyik kedvencét képtelenség elegánsan enni, de ilyen ízélmény mellett ezt senki se bánja.
A Le Bourbon három egymást követő évben kapta meg Budapest legjobb francia éttermének címét. Biztosan nem csalódnak benne a francia és a minimalista konyha kedvelői.
Új sorozatunkban budapesti szállodák vendéglátóhelyeit mutatjuk be. Szerzőnk nemcsak tollforgató, de képzett szakács is. Nem tesztel, csupán értően kalauzol. Elsőként a 2006-ban kapuit újra megnyitó New York palotába, azaz a Boscolo Hotelba vitt az útja.
Sorozatunk második állomása a budapesti Four Seasons Hotel, azaz a Gresham-palota. Kitűnő olasz-magyar konyhájáról hírneves étterme, a Páva a közelmúltban zárt be,illetve alakult át rendezvényteremmé. Így különösen érdekelt minket, át tudja-e venni az étterem szerepét a Gresham Kávéház .
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?