Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6e7073a0-462a-462b-90dc-ef6f3a9fad36","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"A demokrata politikus arra figyelmeztetett, hogy az amerikaiakat a félretájékoztatás és a dezinformáció lavinája temeti maga alá, ami lehetővé teszi a hatalommal való visszaélést.","shortLead":"A demokrata politikus arra figyelmeztetett, hogy az amerikaiakat a félretájékoztatás és a dezinformáció lavinája temeti...","id":"20250116_joe-biden-amerikai-elnok-utolso-beszed-figyelmeztetes","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6e7073a0-462a-462b-90dc-ef6f3a9fad36.jpg","index":0,"item":"c6dfa92a-012a-4cbf-bed8-67d367183629","keywords":null,"link":"/vilag/20250116_joe-biden-amerikai-elnok-utolso-beszed-figyelmeztetes","timestamp":"2025. január. 16. 10:54","title":"Joe Biden utolsó elnöki beszéde: Az ultragazdagok növekvő hatalma szó szerint veszélyezteti a demokráciánkat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8d9d2603-4722-4f27-8b13-b51f7d509dc4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kétévesre tervezett küldetése során mintegy 450 millió galaxist és a Tejútrendszer 100 millió csillagát fogja megfigyelni a SPHEREx űrtávcső.","shortLead":"Kétévesre tervezett küldetése során mintegy 450 millió galaxist és a Tejútrendszer 100 millió csillagát fogja...","id":"20250220_nasa-spherex-urtavcso-univerzum-eredete-inditas","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8d9d2603-4722-4f27-8b13-b51f7d509dc4.jpg","index":0,"item":"9275b7f0-d6c9-49ae-b6fb-21117d6401fe","keywords":null,"link":"/tudomany/20250220_nasa-spherex-urtavcso-univerzum-eredete-inditas","timestamp":"2025. február. 20. 19:03","title":"Bekapcsolja a NASA az új űrtávcsövet: az univerzum eredetéről árulkodhat a SPHEREx ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"67158562-3b78-493c-8c90-71eb47704743","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Még nem vetették el a rendőrök, hogy a testvérek egyszerűen úgy távoztak a folyópartról, hogy nem látták őket kamerák, de a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy valamiért a vízbe kerültek.","shortLead":"Még nem vetették el a rendőrök, hogy a testvérek egyszerűen úgy távoztak a folyópartról, hogy nem látták őket kamerák...","id":"20250115_skociaban-eltunt-magyar-ikrek-alberlet-nyomozas","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/67158562-3b78-493c-8c90-71eb47704743.jpg","index":0,"item":"a9dd13d3-245e-4b38-8204-7c4d5ae92cb4","keywords":null,"link":"/vilag/20250115_skociaban-eltunt-magyar-ikrek-alberlet-nyomozas","timestamp":"2025. január. 15. 14:24","title":"Eltűnésük előtt fel akarták mondani albérletüket a Skóciában eltűnt magyar ikrek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c458de2b-4fa0-4835-82e8-1e09a5b07fb9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A jelek szerint ismét csavarna egyet az X működésén Musk. A platformon egyre több a valótlanság, de egy funkció miatt eddig a valóság is eljuthatott az emberekhez. Ami azonban nem tetszik a milliárdosnak, így változást ígér.","shortLead":"A jelek szerint ismét csavarna egyet az X működésén Musk. A platformon egyre több a valótlanság, de egy funkció miatt...","id":"20250222_elon-musk-x-kozossegi-megjegyzesek-atalakitas-valotlansagok","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c458de2b-4fa0-4835-82e8-1e09a5b07fb9.jpg","index":0,"item":"540a2b4e-84f4-40bd-a530-9212ed849057","keywords":null,"link":"/tudomany/20250222_elon-musk-x-kozossegi-megjegyzesek-atalakitas-valotlansagok","timestamp":"2025. február. 22. 12:03","title":"Zavarja Elon Muskot, hogy a saját platformján javítják ki a hazugságait – de már dolgozik a „megoldáson”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3d5d27f8-827e-4868-ae58-1d3e5c4ca8ed","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Néhány hónap alatt több botrányt is magáénak tudhat az Apple értesítéseket összegző mesterséges intelligenciája, ami adott esetben nem létező dolgokat hallucinál. Most a cég is megszólalt, de a fő változtatás a probléma gyökerét nem kezeli.","shortLead":"Néhány hónap alatt több botrányt is magáénak tudhat az Apple értesítéseket összegző mesterséges intelligenciája, ami...","id":"20250107_apple-iphone-mesterseges-intelligencia-eszkoz-osszegzes-tevedesek-frissites","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3d5d27f8-827e-4868-ae58-1d3e5c4ca8ed.jpg","index":0,"item":"54367a31-be60-4a5b-baef-3992c8053770","keywords":null,"link":"/tudomany/20250107_apple-iphone-mesterseges-intelligencia-eszkoz-osszegzes-tevedesek-frissites","timestamp":"2025. január. 07. 15:03","title":"Változtat az Apple az álhíreket mutató rendszerén, de nem úgy, mint elsőre gondolná","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7158129b-0986-447d-a947-662d90bb38e9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Szerencsére nem akadtak össze végül. ","shortLead":"Szerencsére nem akadtak össze végül. ","id":"20250108_Rosszul-felmert-elozes-3-as-fouton-video","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7158129b-0986-447d-a947-662d90bb38e9.jpg","index":0,"item":"222ce812-9a10-4746-a49b-0fe82f716a08","keywords":null,"link":"/cegauto/20250108_Rosszul-felmert-elozes-3-as-fouton-video","timestamp":"2025. január. 08. 09:22","title":"A frászt hozta a szemből érkezőre egy autós, aki rosszul mért fel egy előzést – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a0f2737-8994-438c-8f0e-4ab42d21918d","c_author":"Mérlegen","category":"kkv","description":"Gyerekkorában minden erejével harcolt a csipkés, fodros ruhácskák ellen, jobban vonzották a kosaras kártyák, mint a Barbie-k és soha nem gondolta, hogy divattervező lesz belőle. A Mérlegen vendége Oláh Anna, az Anna Amélie márka megálmodója volt, aki továbbra se tartja magát divattervezőnek, ruháira és táskáira inkább hordható műalkotásként hivatkozik.","shortLead":"Gyerekkorában minden erejével harcolt a csipkés, fodros ruhácskák ellen, jobban vonzották a kosaras kártyák, mint...","id":"20250304_Olah-Anna-Amelie-Merlegen-podcast-divat-vilagmarka","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a0f2737-8994-438c-8f0e-4ab42d21918d.jpg","index":0,"item":"5a7b343f-c6b4-4e4b-8c20-3631a14abf61","keywords":null,"link":"/kkv/20250304_Olah-Anna-Amelie-Merlegen-podcast-divat-vilagmarka","timestamp":"2025. március. 04. 15:14","title":"Oláh Anna: Már 20 évesen kimondtam, hogy világmárkát alapítottam az Anna Amélie-vel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fee41c28-d936-49d9-9022-e1f99b188067","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Igazságtalanság vagy a szabályok követése a ragaszkodás a borhoz és az ostyához?","shortLead":"Igazságtalanság vagy a szabályok követése a ragaszkodás a borhoz és az ostyához?","id":"20250211_anglikan-egyhaz-alkoholmentes-bor-glutenmentes-kenyer-szentaldozas","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fee41c28-d936-49d9-9022-e1f99b188067.jpg","index":0,"item":"d10bed0a-27ee-45f7-acb3-8f05c1c099ef","keywords":null,"link":"/elet/20250211_anglikan-egyhaz-alkoholmentes-bor-glutenmentes-kenyer-szentaldozas","timestamp":"2025. február. 11. 09:43","title":"Fellángolt a vita az alkoholmentes borról és gluténmentes ostyáról az anglikán egyházban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nagyanyáink, dédanyáink, ük, sőt még korábbi felmenőink is ismerték, sőt előszeretettel használták azokat az eljárásokat, amelyek ugyan hangzatos névvel, de legújabb kori vívmányokként masíroznak a mai konyhákba. Manapság már gyakori, hogy egy trendi étterem étlapján, nem minden szót értünk, mert a technológia átnevesíti az egyes fogásokat.
A konyhai eljárások útvesztőiben ezúttal Buday Péter séf (Matteo) segít kiigazodni. "Az ősember tányér és edény hiányában rájött, ha a tűz mellé teszi a húst, a magvakat, a növényeket, akkor azok úgy is „elkészülnek”. Talán itt kezdhetnénk a visszatekintést" – mondja Buday, aki az alacsony hőközléssel elkészített ételeket egyidősnek tekinti a konyhakultúrával.
- A természetes tapasztalás során születtek meg a különböző ízesítések, pácolások. Hogy milyen végeredménnyel, az függ az alapanyagtól, az időtartamtól és attól, hogy milyen közegben készül el az étel. Az abálás, nem egy káromkodás, és nem csak egy disznóvágásnál használt művelet, hanem egy régi, jól bevált elnevezése annak az eljárásnak, amelyben az ételeket alacsony hőmérsékleten hőkezeljük, azaz főzzük vagy zsiradékban sütjük forráspont alatti hőmérsékleten. Ebben az esetben lényegesen - az alapanyag függvényében természetesen - hosszabb ideig célszerű hőkezelni. Addig, amíg a kívánt puhaságot és ízt elérjük.
Ennél az ételkészítési formánál az, amiben készül és az alapanyag is kölcsönösen átveszik egymás ízét, s a lassú belső szerkezet átalakulás miatt, omlósabb, puhább végeredményhez jutunk. S általunk az egész család mennyekbe magasztalja a nagyi, vagy dédnagyi nevét, hiszen a konyhatudomány így „terjed”… Az oly sokszor emlegetett, divatos konfitálás nem egy újabb különlegesség, hanem az abálás francia neve- teszi hozzá Buday Péter.
- Mivel nem történik nagy hőkezelés, lehetséges, hogy a malac vagy kacsahús omlósan puha maradjon, ám a közepe mégis a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázzon, és a vágási felület húsnedvekben gazdag legyen. Nem csoda, hogy reneszánszát éli a konfitálás, mely amilyen egyszerű annál nagyobb fejtörést okozhat, ha valaki olvassa az étlapon, de nem érti a lényegét.
A zsiradékban lassan sült húsokat bödönökben és egyéb edényekben tárolták, melyet vagy a pincébe vittek le vagy a földbe ástak be. A korábban említett mindkét mód ugyanazt a hőmérsékletet, mintegy 14 fokot eredményezi, így hónapokon keresztül fogyasztható az étel. Az eltarthatóság szempontjából fontos, hogy a zsiradék teljesen zárja el az oxigén elől a húst.
- A hosszabb, vagyis minél jobb eltarthatóság ma is jelentős szerepet játszik egy étterem életében – folytatja a gondolatmenetet Buday Péter. Ez Kiss Jánost, a Hyatt szállodalánc volt alelnökét is foglalkoztatta, aki annak idején a sou-vide, azaz a vákumeljárást kiötlötte.
Molekurális konyha (Oldaltörés)
Abban, hogy a szezonon kívüli ételeket is teljes pompájukban élvezhessük, nagy szerepet játszik a sou-vid eljárás (sou-vid=vákuumban, alacsony hőfokon készülő étel gyorsan lehűtve), amelynek itthon Bíró Lajos séf (Bock) a legkomolyabb szakértője. Éttermében számos ételt evvel az eljárással készít. Amellett, hogy vákuumban, alacsony hőfokon az enzimek és az anaerob baktériumok máshogy működnek, megváltoztatják a hús szerkezetét, roncsolják a rostjait, így más élményhez jutunk, mint egy frissen sült hús esetében. Emellett a gazdaságossági és munkaszervezési szempont is fontos szerepet játszik.
A vákuumban való abálás is kivitelezhető, melynek eredményeképpen finomabb, kellemesebb és koncentráltabb alapanyag ízt kapunk végeredményként. A vákuumban elkészített ételek eltarthatósága is kiemelkedően magas, így nem kell részletezni, hogy miért is könnyebb a munkaszervezés. A tárolás során, a hőközlés utáni hirtelen hűtés miatt hosszabb ideig eltarthatóvá válik az étel. Tehát a sou-vide kifejezést olvasva az étlapon, biztosak lehetünk benne, hogy egy kiemelkedően ízletes fogást tálalnak majd elénk.
A hagyományok mellett egyre több extravagáns megoldással találkozhatunk, melyeket már nem csupán a világbajnokságokon villantanak meg a séfek és cukrászmesterek. A molekuláris konyhának köszönhetően az alapanyagok olyan szerkezetváltozáson mennek keresztül, melynek nyomán teljesem más textúrát öltenek.
- Hogy ne tűnjön nagyon érthetetlennek a dolog, ha jobban belegondolunk a molekuláris konyha kezdeménye a nudli és a palacsinta is - magyarázza séfünk -, hiszen-folyékonyból, szilárd halmazállapotúak lesznek. Persze a valójában régről ismert és megszokott eljárások mellett találkozhatunk egyre több, új zseniális megoldással is. A tengeri algákkal való természetes zselésítéstől kezdve az eperből előállított kaviár állagú falatokig, hogy csak a legegyszerűbb példákat vegyük.
A 21. századi konyhatechnológia inkább ott érhető tetten, hogy egyre többször fordul elő, semmi sem az, aminek látszik. Hogy hogyan? Az a molekuláris konyha titka, amit már sokan firtatnak, de igazából talán csak Ferran Adria és Heston Blumenthal tudja.
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?