Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7c3a0d32-49c8-4627-a805-cd0533b8f9d2","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Úgy tűnik, biztosított a sportág jövője az olimpia programjában. ","shortLead":"Úgy tűnik, biztosított a sportág jövője az olimpia programjában. ","id":"20250301_uj-bokszszovetseg-world-boxing-teljes-jogu-tagsag-magyarorszag","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c3a0d32-49c8-4627-a805-cd0533b8f9d2.jpg","index":0,"item":"07cfbc46-8218-4d52-8180-b9446f9abf98","keywords":null,"link":"/sport/20250301_uj-bokszszovetseg-world-boxing-teljes-jogu-tagsag-magyarorszag","timestamp":"2025. március. 01. 16:57","title":"Az új bokszszövetség teljes jogú tagja lett Magyarország","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1298f595-439e-4a76-bb6d-9818d906495b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ritka baki történt Brazíliában: tévesen riasztotta az embereket az Android beépített földrengésjelző rendszere. A Google is megszólalt az ügyben.","shortLead":"Ritka baki történt Brazíliában: tévesen riasztotta az embereket az Android beépített földrengésjelző rendszere...","id":"20250220_google-android-foldrengesjelzo-rendszer-teves-riasztas-brazilia","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1298f595-439e-4a76-bb6d-9818d906495b.jpg","index":0,"item":"53de22f5-ed5e-43c4-a532-6470563c24db","keywords":null,"link":"/tudomany/20250220_google-android-foldrengesjelzo-rendszer-teves-riasztas-brazilia","timestamp":"2025. február. 20. 20:03","title":"A frászt hozhatta az emberekre az Android rendszere: tévesen jelzett egy 5,5-ös földrengést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65a4e859-b76e-4440-b564-8c5c7398ebc5","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Minden bizonnyal erre a kitételre alapozzák majd a Pride betiltását. Erre Gulyás Gergely is utalt, aki szerint „a belvároson átmasírozó Pride nem szolgálja a gyermekek védelmét”.","shortLead":"Minden bizonnyal erre a kitételre alapozzák majd a Pride betiltását. Erre Gulyás Gergely is utalt, aki szerint „a...","id":"20250227_Kormanyinfo-alaptorveny-modositas-pride-gyermekvedelem-ebx","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65a4e859-b76e-4440-b564-8c5c7398ebc5.jpg","index":0,"item":"fce931b4-5512-4de9-a503-84155ce3a1e4","keywords":null,"link":"/itthon/20250227_Kormanyinfo-alaptorveny-modositas-pride-gyermekvedelem-ebx","timestamp":"2025. február. 27. 10:50","title":"Bekerül az Alaptörvénybe, hogy a gyermek testi-lelki fejlődéshez való joga minden törvény fölött áll","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc03fa79-beb6-4e1d-b3b8-773b0932a7f5","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A mesterséges intelligencia használata jól jöhet a kutatóknak, segítheti karriercéljaik beteljesedését. A tudomány egészére nézve viszont van egy negatív hatása.","shortLead":"A mesterséges intelligencia használata jól jöhet a kutatóknak, segítheti karriercéljaik beteljesedését. A tudomány...","id":"20250104_mesterseges-intelligencia-hasznalata-kutatasokban-pozitiv-negativ-hatasa-kutatok-tudomany","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc03fa79-beb6-4e1d-b3b8-773b0932a7f5.jpg","index":0,"item":"272afa40-d960-432b-b88d-b661d3063160","keywords":null,"link":"/tudomany/20250104_mesterseges-intelligencia-hasznalata-kutatasokban-pozitiv-negativ-hatasa-kutatok-tudomany","timestamp":"2025. január. 04. 16:03","title":"Sokat ad az egyes tudósoknak, de a tudománytól el is vesz valami nagyon fontosat az MI","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c1fe8444-ed1c-4b15-bd5f-6c131bbcddcc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a hideg levegőn, nem árt, ha tart magánál zsebkendőt. Persze csak akkor lesz rá szükség, ha a szervezete megfelelően teszi a dolgát.","shortLead":"Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a hideg levegőn, nem árt, ha tart magánál zsebkendőt. Persze csak akkor lesz rá...","id":"20250106_orrfolyas-hideg-zsebkendo-megfazas-orrfujas","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c1fe8444-ed1c-4b15-bd5f-6c131bbcddcc.jpg","index":0,"item":"30b99f73-7fe6-4686-8733-856adee23b6d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250106_orrfolyas-hideg-zsebkendo-megfazas-orrfujas","timestamp":"2025. január. 06. 08:03","title":"De miért folyik az orrunk a hidegben?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ad562fee-a4cd-464c-9369-c84fefc59614","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Szerinte ha a kormányból nem tudja kipréselni a főváros a fejlesztés költségeit, akkor egy lepusztult területtel gazdagodik, aminek az árát tíz év múlva is nyögni fogja.","shortLead":"Szerinte ha a kormányból nem tudja kipréselni a főváros a fejlesztés költségeit, akkor egy lepusztult területtel...","id":"20250207_baranyi-krisztina-rakosrendezo-kritika","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ad562fee-a4cd-464c-9369-c84fefc59614.jpg","index":0,"item":"4b91301e-5dc0-4d4d-aac5-015246798b1e","keywords":null,"link":"/itthon/20250207_baranyi-krisztina-rakosrendezo-kritika","timestamp":"2025. február. 07. 18:43","title":"Baranyi Krisztina: Jelentős politikai győzelemből a budapestiek súlyos vesztesége lehet Rákosrendező megszerzése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f1c09ed-7edf-438e-940f-d41af857cdcd","c_author":"Ligeti Nagy Tamás","category":"360","description":"Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.","shortLead":"Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát...","id":"20250105_hvg-nexus-harari-tortenelem-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f1c09ed-7edf-438e-940f-d41af857cdcd.jpg","index":0,"item":"931fd9c0-b3de-41ae-8842-385da5a3d4b9","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-nexus-harari-tortenelem-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. január. 05. 19:30","title":"\"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök\" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"26c37319-a97d-4834-b09c-e8628c9cecc4","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Izrael további túszok szabadon engedését akarja, és szerinte ez csak szimbolikus lépés, mert a Hamász raktárai tele vannak a tűzszünet negyvenkét napja alatt felhalmozott árukkal.","shortLead":"Izrael további túszok szabadon engedését akarja, és szerinte ez csak szimbolikus lépés, mert a Hamász raktárai tele...","id":"20250302_Elkezdodott-a-Ramadan-mire-Izrael-leallitotta-a-humanitarius-segelyeket-a-Gazai-ovezetbe","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/26c37319-a97d-4834-b09c-e8628c9cecc4.jpg","index":0,"item":"cd40174d-3f06-4745-82af-908fcc1b0599","keywords":null,"link":"/vilag/20250302_Elkezdodott-a-Ramadan-mire-Izrael-leallitotta-a-humanitarius-segelyeket-a-Gazai-ovezetbe","timestamp":"2025. március. 02. 10:39","title":"Elkezdődött a Ramadán, mire Izrael leállította a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.
A kóstolás művészete A bort a hozzá illő borospohár helyett másfajta pohárból inni szörnyű bűn. Ennél már csak az felháborítóbb, ha valaki megmarkolja a poharat. Mindig a nyakát fogjuk, hogy lássuk a bor színét.
Mindent a szemnek Fentről vagy oldalról tekintsünk az enyhén megdöntött pohárra. Elég, ha egy határozott mozdulattal megforgatjuk a boros poharat, semmiképpen se vágjunk "menetet" a bele (lásd az előző részt). Átvilágítva, a bornak tökéletesen tisztának kell lennie. A fehérboroknak minden esetben fényesen világos és teljesen áttetsző látványt kell nyújtani, még a borostyánszínű, korosabb nedűknek is. (Ha egy fehér lapot tartunk a pohár mögé, a színek markánsabban jelennek meg).
Vizsgáljuk meg azt is, milyen a bor színe a döntött pohár közepén ahol nagyobb mennyiség található és milyen a szélén ahol egész vékony a réteg. A vízszínű borokkal szemben a tartalmas borok glicerinje koronát képez a pohár falán, ami komolyabb beltartalmi értéket, teltséget, cukortartalmat jelez. A glicerin az alkoholos erjedés mellékterméke. Ártalmatlan, szirupszerű, sűrű alkohol, a bor egyik legfontosabb alkotóeleme, amely megadja az ital kerek ízét és testességét. Minél határozottabb az "ablak", ("templomablak" ahogy a profik nevezik) annál nagyobb a bor glicerintartalma.
Az illatok azonosítása A tartalmas vörös és fehér borokat a pohárban "szellőztessük", félrevezető lehet ugyanis, ha nem várjuk meg az illatok "kinyílását". Mozgatás nélkül is beszippanthatjuk a bor illatát, úgy, ahogy ül a pohárban. Minden illatot nem tudunk azonosítani, ne is törekedjünk erre, inkább az első benyomásokra figyeljünk. Mivel kóstoláskor rendszerint több bort is megízlelünk, ne időzzünk túl sokat egy-egy bornál. Minél nagyobb a rutin, annál kevesebb időt vesz majd igénybe a kóstolás. Ne nyilvánítsunk véleményt idő előtt, csak ha már minden érzékszervünkkel befejeztük a vizsgálódást.
Kóstoláskor vegyünk közepes mennyiségű bort a szánkba, és próbáljuk minél gyorsabban feltérképezni az ízeket, mert nyelvünkön az ízlelő bimbók hamar elfáradnak. Mivel az egyes ízeket a nyelv más-más területein érezzük, forgassuk körbe a szánkban a bort. Fölösleges a gargalizálás, a hangos szürcsölés. Kis slukknyi levegőt engedjünk a szánkba, mintha "fá" hangot képeznénk a levegő beszívásával. A beszívott levegő révén több információhoz jutunk hozzá az adott borról.
A tannin és savtartalom fontos egy vörösbor megítélésénél. Sok függ attól, hogy mennyi ideig hagyják darálás után erjedni a szőlőléből és a héjból álló masszát, a cefrét. Ha sokáig, akkor olyan anyagokat nyernek ki, amelyek a tapadósság érzetét keltik, amikor nyelvünkkel hozzáérünk a szájpadlásunkhoz. Ez főleg a Cabernet fajtákra jellemző.
Vizsgálnunk kell a bor lenyelése után szánkban maradt íz- és zamatanyagokat, vagy más néven a lecsengést is. Attól függően hogy milyen hosszan érezzük az ízeket a szánkban, lecsengésük szerint rövid, közepes és hosszú borokat különböztetünk meg.
A borban levő aromák eredete eltérő: az elsődleges aromát a szőlőfajta, az éghajlat és a talaj adja. A másodlagos aromák az erjedés során alakulnak ki, míg a harmadlagos az érés és a tárolás során.
A szín és illat meghatározásával még a többség boldogul, ám, hogy a bornak milyen íze van, mire hasonlít, már sokkal nehezebb szavakba önteni. Rendszerint általános tanácstalanság és szótlanság a válasz, holott a szájban már eldőlt a kérdés. Sokszor dobálóznak a nagy szavakkal, meghatározásokkal, kifejezésekkel, de nem kell kétségbe esni, ha nekünk nem jutnak eszünkbe hasonló nagyröptű megfogalmazások. A bor illat-, és aromaanyagainak felismeréséhez és az emlékezetből való előhívásához türelemre van szükség és persze a gyakorlás is elengedhetetlen. Milyen kellemes feladat!
Egyetlen más ital íze sem olyan sokrétű és összetett, mint a boré, ezért nem lehet mindegyiket azonnal felfedezni és érezni. Némelyik elrejtőzik, mások elillannak vagy csak bizonyos idő elteltével válnak érzékelhetővé, emellett még a palackban is állandóan változik és alakul.
A jó minőség ismérvei Egy angol rövidítést szoktak használni a bor minőségének meghatározásakor: B.L.I.C. Ez a négy alapvető paraméter segít a bor minőségének meghatározásában.
Balance: az alkotórészek egyensúlya. Length: az illatok és zamatok tartóssága. Intensity: az ízek, zamatok markánssága. Complexity: az alkotórészek összesimulása.
A legfontosabb, hogy az egész milyen érzetet kelt bennünk. Hiába érezzük külön-külön az egyes alkotóelemeket, ha az íz, a sav, a szárazanyag, az illat nem harmonizál egymással. Hiába jók a színészek egy darabban, ha rossz a rendezés, az előadást tönkreteheti, az élmény elmarad.
Sorozatunk Dr.Botos Ernő a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, Romsics László borakadémikus, a Master of Wine angol iskola hallgatója, Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt. igazgatója, Quirin Károly a Törley pezsgőpincészet pezsgőmestere, Vida Péter, a Vida pincészet borásza, Árvay János a 2003-as év bortermelője, Gulyás Csaba párlatszakértő előadásai alapján készült, melyet Hollandi Gábor sommelier és Bartucz Gábor a Bolygó Hollandi borértői tanfolyam vezetői szerveznek.
Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?