szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyár legnépszerűbb zöldsége a görögdinnye, de vajon mely alkotóelemei miatt szeretjük ennyire? A parfümök titka és egy mesterségesen nem előállítható vegyület is szerepet játszik ebben.

A kánikulában még egészséges is a görögdinnye, hiszen sok folyadékveszteséget képes pótolni, de persze nem ezért szeretjük annyira ezt a zöldséget – nem gyümölcsfajta, ne tévesszen meg senkit az, hogy édes –, hanem színéért, illatáért és legfőképp az ízéért. De ez a három dolog mitől függ? A Compound Interest tudományos blogon összegezték az eddigi kutatások eredményeit, hogy erre választ kapjunk.

A színéért a likopin a felelős. Ez a vörös színű karotinoid a csipkebogyóban és a paradicsomban is megtalálható, de a görögdinnye színe azért intenzívebb, mert abban több likopin található. Míg a paradicsomban például maximum 42 mikrogramm van belőle grammonként, addig a görögdinnyében körülbelül 72.

A különleges illatot és ízt különböző aldehideknek köszönhetjük. Ilyen például az illatanyagokat kibocsátó C6 és C9, amelyeket a szintén C-vel és számal jelölt aldehidekhez hasonlóan parfümökben is szoktak használni, a C9-et például a rózsaillat mesterséges előállításáhozi. Az ízért sok vegyület mellett leginkább egyetlen különleges aldehid, a (Z,Z)-3,6 jelű felel. Egyedi vegyületről van szó, ugyanis mesterségesen nem lehet előállítani, így teszi a görögdinnye ízét utánozhatatlanná.

Nehezen indul be az állami ingyenjogosítvány rendszere, sokaknak nincs hol vizsgázniuk

Nehezen indul be az állami ingyenjogosítvány rendszere, sokaknak nincs hol vizsgázniuk

Az amerikai elnök, akinek menekülnie kellett a részeg dúvadak elől, és halálos betegséget kapott a saját beiktatásán

Az amerikai elnök, akinek menekülnie kellett a részeg dúvadak elől, és halálos betegséget kapott a saját beiktatásán

Mi történt? Többórás, átugorhatatlan reklámok jelentek meg a YouTube-on

Mi történt? Többórás, átugorhatatlan reklámok jelentek meg a YouTube-on

A kormány kocsmaprogramot indít

A kormány kocsmaprogramot indít