Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"18a96eb9-e75d-460e-b015-00ec92877482","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Két légtechnikai berendezés gyulladt ki az aréna hatodik emeletén.","shortLead":"Két légtechnikai berendezés gyulladt ki az aréna hatodik emeletén.","id":"20250205_puskas-arena-tuzeset-tuzoltok-oltas-video","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/18a96eb9-e75d-460e-b015-00ec92877482.jpg","index":0,"item":"4a44b229-1420-4de2-943d-5e297f4a9197","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_puskas-arena-tuzeset-tuzoltok-oltas-video","timestamp":"2025. február. 05. 17:49","title":"Videón a tűzoltók küzdelme a Puskás Arénában felcsapó lángokkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2df95033-1d43-4f9b-8a60-83ef1aba7576","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Az amerikai elnök Washingtonban találkozna az ukrán elnökkel. ","shortLead":"Az amerikai elnök Washingtonban találkozna az ukrán elnökkel. ","id":"20250208_Donald-Trump-jovo-heten-talalkozna-Volodimir-Zelenszkijjel-es-beszelne-Vlagyimir-Putyinnal-is","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2df95033-1d43-4f9b-8a60-83ef1aba7576.jpg","index":0,"item":"fddcff03-b638-4d69-be20-9aaad1ea6e7e","keywords":null,"link":"/vilag/20250208_Donald-Trump-jovo-heten-talalkozna-Volodimir-Zelenszkijjel-es-beszelne-Vlagyimir-Putyinnal-is","timestamp":"2025. február. 08. 08:46","title":"Donald Trump jövő heten találkozna Volodimir Zelenszkijjel, és beszélne Vlagyimir Putyinnal is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"768398fc-4455-43d0-9e96-9c4ba05d46d6","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A mozikban kapható pattogatott kukorica titka javarészt a különleges összetevőkben rejlik, de az élményt pszichológiai tényezők is befolyásolhatják. A popcornevés furcsa módon még a film előtt látott reklámok befogadására is hatással van. ","shortLead":"A mozikban kapható pattogatott kukorica titka javarészt a különleges összetevőkben rejlik, de az élményt pszichológiai...","id":"20250211_miert-finomabb-a-mozis-popcorn-mint-a-hazi","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/768398fc-4455-43d0-9e96-9c4ba05d46d6.jpg","index":0,"item":"77aecc56-5c8e-47fa-b30d-b06a9ff939c8","keywords":null,"link":"/elet/20250211_miert-finomabb-a-mozis-popcorn-mint-a-hazi","timestamp":"2025. február. 11. 05:01","title":"Miért finomabb a mozis popcorn, mint a házi?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"21cfb04e-780b-482f-9545-d5405a37579f","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Nem is értette, miért állították meg. ","shortLead":"Nem is értette, miért állították meg. ","id":"20250210_utellenorok-elott-fordult-az-M85-autos-video","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/21cfb04e-780b-482f-9545-d5405a37579f.jpg","index":0,"item":"2be7876f-00e0-4f02-9100-3b609ebb18ba","keywords":null,"link":"/cegauto/20250210_utellenorok-elott-fordult-az-M85-autos-video","timestamp":"2025. február. 10. 13:58","title":"Épp az útellenőrök előtt fordult meg egy autós, hogy nekivágjon szemből az M85-ösnek – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3abb8351-7452-49ec-a589-39844dd73a9c","c_author":"Para-Kovács Imre","category":"360","description":"","shortLead":"","id":"20250109_hvg-para-kovacs-imre-apatlan-orszag-velemeny","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3abb8351-7452-49ec-a589-39844dd73a9c.jpg","index":0,"item":"2ba08a8d-43d3-410c-a530-214fd643c742","keywords":null,"link":"/360/20250109_hvg-para-kovacs-imre-apatlan-orszag-velemeny","timestamp":"2025. január. 09. 08:32","title":"Para-Kovács Imre: Apátlan ország, össznépi cigányozás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06d38358-a9b7-4010-874e-8e7a0b41caa6","c_author":"Vándor Éva","category":"360","description":"Auschwitz felszabadításának a 80. évfordulója talán az utolsó olyan alkalmak egyike, amikor a túlélőkkel együtt emlékezhet még a világ a holokauszt borzalmaira. Az akkori traumák azonban a következő generációknak is feladatot adnak. Nem csak az a fontos, hogy a háború hiteles krónikásait meghallgassuk, amíg még lehet, hanem az is, hogy megismerjük az utódokban tovább élő örökséget – legyen szó traumáról vagy megküzdésről. Két pszichológussal, Vajda Júliával és Szirtes Lilivel beszélgettünk a soá nemzedékeken átívelő hagyatékáról.","shortLead":"Auschwitz felszabadításának a 80. évfordulója talán az utolsó olyan alkalmak egyike, amikor a túlélőkkel együtt...","id":"20250127_auschwitz-80-transzgeneracios-traumak-vajda-julia-szirtes-lili","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06d38358-a9b7-4010-874e-8e7a0b41caa6.jpg","index":0,"item":"f5a81ee4-c1e0-4588-8f59-ed5785c7f551","keywords":null,"link":"/360/20250127_auschwitz-80-transzgeneracios-traumak-vajda-julia-szirtes-lili","timestamp":"2025. január. 27. 15:10","title":"A nemzedékek közötti kísértetjárás – Auschwitz és a soá öröksége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c22884b3-13c0-404f-b36f-91db697bcb00","c_author":"HVG","category":"360","description":"A partnerválasztást különböző tudományágak szempontjából lehet tanulmányozni, ilyen például a pszichológia, a szociológia vagy a közgazdaságtan. A nyelvi szempontokkal viszont eddig keveset foglalkoztak. Mint kiderült: rejteget érdekességeket.","shortLead":"A partnerválasztást különböző tudományágak szempontjából lehet tanulmányozni, ilyen például a pszichológia...","id":"20250115_hvg-szokincs-szerepe-a-parvalasztasban-hazassag","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c22884b3-13c0-404f-b36f-91db697bcb00.jpg","index":0,"item":"4789b028-b705-4c9e-a4b8-cc6acf4e8912","keywords":null,"link":"/360/20250115_hvg-szokincs-szerepe-a-parvalasztasban-hazassag","timestamp":"2025. január. 15. 16:00","title":"A párválasztásban ritkán vizsgálják, pedig van szerepe: a szókincs","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"067c1f37-62e1-46b3-93a5-0189f05fcfe5","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Szoboszlai Zsolt szerint nagy eredmény lenne, ha a Liverpool megnyerné a bajnokságot, mivel még nincs angol bajnoka Magyarországnak.","shortLead":"Szoboszlai Zsolt szerint nagy eredmény lenne, ha a Liverpool megnyerné a bajnokságot, mivel még nincs angol bajnoka...","id":"20250204_labdarugas-liverpool-szoboszlai-dominik-szoboszlai-zsolt","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/067c1f37-62e1-46b3-93a5-0189f05fcfe5.jpg","index":0,"item":"e26a34bf-46b4-479b-a9b8-1d6a805e0a76","keywords":null,"link":"/sport/20250204_labdarugas-liverpool-szoboszlai-dominik-szoboszlai-zsolt","timestamp":"2025. február. 04. 11:58","title":"Szoboszlai édesapja: Dominiknak egoistábbnak kell lennie, hogy érvényesülni tudjon a sztárok között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Úgy tűnik, a világ legjobb éttermei és szakácsai egy új, sokkal szerényebb attitűdöt vesznek fel. René Redzeppi, Bo Bech, Massimo Bottura és több, más Michelin-csillagos séf egyöntetűen vallja, a hangsúly azon van, amit a tányérra tesznek, és nem azon, aki azt a tányérra teszi.
Az Easy Jet Traveller magazin egyik aktuális írása szerint a sztárszakácsok kora lejárt, vagyis inkább lejáratódott. Példának egyebek mellett Gordon Ramsay-t hozza fel, aki borzalmas magatartása és a konyhai visszaélések gyanúja miatt híresből egyre inkább hírhedté válik (bár szakmailag aligha kérdőjelezhető meg, hiszen Hell’s Kitchen étterme továbbra is három Michelin csillaggal működik a berkshire-i Bray-ben – a szerk. megjegyzése). A lap szerint Ferran Adriá-nak pedig annyira elege van a körülötte lévő média hűhóból, hogy állítólag ez is hozzájárult ahhoz, amiért egy időre bezárja az El Bullit, és inkább az oktatásra összpontosít.
Ferran Adriá. Elege lett a sztárságból
null
Raymond Blanc – a BBC ünnepelt szakácsa – is azon a véleményen van, hogy ez az egész sztárszakácsosdi messze túl lett dimenzionálva, mert néhány celeb-séf a hisztérikus attitűdjével leginkább „belerondít a többiek tányérjába”. Márpedig ha valakinek, akkor Blanc-nak van rálátása a jelenségre, hiszen több éve a BBC gasztro stábjának a tagja, és híres étterme, a Le Manoir Aux Quat'Saisons konyhájában nap mint nap bizonyítja, hogy a népszerűség nem kezelhetetlen dolog, ha az ember hű marad önmagához, és ahhoz a minőséghez, amellyel az eredményeit elérte. „Manapság nagy divattá vált az ego ünneplése, pedig inkább arra a tehetségre kellene összpontosítanunk, amitől egy séf híres lett – magyarázza Blanc az Easy Jet Travell-nak –, hiszen a celeb státusz folyamatosan devalválódik, totálisan semmibe veszi a teljesítmény fontosságát, és az egyénre koncentrál, aki pedig nem mindig ünneplésre méltó.”
René Redzepi osztja Blanc véleményét, szerinte is az attitűd az egyik legnagyobb probléma. A szakács nem tagadja a tényt, hogy jól jött az üzletmenetnek, amikor Noma nevű étterme (Koppenhágában) elcsente a Világ Legjobb Étterme titulust az El Bullitól, és a világsajtó felkapta a helyet (ma már csak két hónapra előre lehet asztalt foglalni). Ám azt hangsúlyozza, hogy az érdem nem az övé, hanem a fantasztikus északi alapanyagoké, élelmiszereké, no meg teljesítményorientált csapaté. „Ezért is van, hogy arra bátorítom a szakácsaimat,hogy személyesen szolgálják fel az általuk készített ételt a vendégeknek.” Ez a gesztus egyébként nem csak a Noma fílingre jellemző, de már több más étteremben is így próbálják visszahozni az „ember arcú" konyhát. A szakma egyébként egyre inkább északra tekinget, pártolva a szerényebb attitűdöt, egyúttal új és izgalmas arcokat keresve.
Bo Bech az egyik ilyen új arc, aki a népszerű dán műsor, a Med Kniven For Struben (A késem a torkodon) szakácsa a koppenhágai Paustián étteremből. A program Gordon Ramsay nálunk is futó sorozatának, A konyha ördögének az északi változata, de Bech visszautasít minden hasonlóságot Ramsay-val. Szerinte az ő változata nem brutális show-biznisz, ő inkább egy intellektuálisabb és humánusabb vonalon próbálja meg a sorozatban szereplő étterem-tulajdonosokat rávezetni a hibáikra. „A tévé és a figyelem persze az én karrieremre is hatással volt, átértékeltem a munkámat és az új éttermemet egy új irányban nyitottam: maradok a kreatív, ínyenc ételek elkészítésénél, de mindezt bisztró-stílusú környezetben szeretném megvalósítani. A hely így nem csak a gazdagok privilégiuma lesz, és nem kell megfelelni a felsőbb szintű éttermek működési kívánalmainak sem” - vallja.
Hát, nagyon úgy néz ki, 2011-től ez a nyerő attitűd, amire nem csak az amerikai, nyugat-és észak-európai sztárszakácsok figyelnek fel (remélhetőleg, a magyarok is), de délre is találunk példát a visszafogottságra. A magyarok által egyik legkedveltebb, közeli turistacélpontja, Velence is tartogathat például ez ügyben kellemes meglepetést. A patinás Metropol hotelMichelin csillagos konyháját jegyző Corrado Fassolato nem szégyell egyszerű, de persze remek tésztákat és leveseket az asztalra tenni ebédidőben, miközben este fantasztikus, rafinált menüsorokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. Délben előzetes foglalás nélkül, bárki élvezheti 12-20 euróért tudományát, a vacsora vendégeknek pedig, az asztalokat körbejárva, személyesen köszöni meg, hogy megtisztelték figyelmükkel.
Massimo Bottura. Nem akar ünnepelt séf lenni
gourmettraveller.com.au
Massimo Bottura, a két Michelin-csillagos étterem, az Osteria Francescana tulajdonosa. A hely a 6. legjobb étterem a világranglistán, mégis amikor Bottura konferenciára, bemutatóra indul kényelmetlenül érzi magát, ha úgy kezelik, mintha valamiféle ünnepelt filmsztár lenne. „Tagja vagyok egy innovatív, nemzetközi séf csapatnak, de nem szeretném, ha az olaszok kétségekkel teli néznének rám, legalább úgy, mintha veszélyeztetném a híres és tradicionális konyhát. Mást sem csinálok, mint hogy friss szemlélettel újra gondolom az olasz konyhát, és az olyan hozzávalókat, mint például a parmezán sajt. Pontosan ezért, amikor külföldön vagyok , akkor nem magamat reklámozom, hanem ezt az új s modern olasz konyhát, és az olasz termékeket ” – mondja Bottura, akinek határozott elképzelései vannak a folytatásról. „Azt szeretném, ha mi szakácsok a vendégeket arra bátorítanánk, hogy szakadjanak el a haute cuisine személettől, és forduljanak egy bátrabb, etikusabb és fenntarthatóbb ízlésvilág felé, amely mesél a helyi lehetőségekről és magában hordozza a tradíciókat, de a jövő felé mutat.”
A Michelin-csillag és a hírnév üldözése közben sok szakács – és tulajdonos – megfeledkezik arról,hogy a vendéglátás elsősorban azokról és azoknak szól akiket kiszolgálnak. Ezek a vallomások nyugtassanak meg minket afelől, hogy alakul a nemzetközi sztárszakácsok egy olyan csapata, amely nem uralkodni akar, és nagyon is észben tartja, hogy a vendégek elismerésének köszönheti a legitimitását. A jövő pedig az övéké.
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?