szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A kulcsszó: ételpárosító hipotézis. Na de mi is ez?

A kulcsszó: ételpárosító hipotézis. Na de mi is ez? A "food pairing" elmélete szerint azok a hozzávalók, amik több íz-összetevőben is megegyeznek, esélyesebbek egy közös, jó íz létrehozására, ha viszont nincs ilyen kapcsolat, akkor ennek alacsony a valószínűsége. A Maven Seven Hálózatkutató úgy döntött, hogy hálózatos megközelítéssel vizsgálják meg a címben foglalt kérdést.

Ázsiai konyha: más összetevők, más ízek

A kutatás során 381, szerte a világon használt hozzávalót, az ezeket felépítő 1201 íz összetevőt (íz molekulát) és több mint 56000 receptet vizsgáltak.

Végül arra jutottak, hogy igenis szisztematikusan meghatározhatók, hogy mely hozzávalók kombinációi felelősek egy-egy kultúra konyhájának íz palettájáért. Vagyis az észak-amerikai konyhában domináló összetevők a tejtermékek, tojás és búza - ezzel szemben az ázsiai kultúrában a szója szósz, szezám olaj, rizs és gyömbér az uralkodó.

Részletesebben ebben a blogbejegyzésben írnak az érdekes felfedezésről.

Dan Bongino, jobboldali megmondóember lesz az FBI új igazgatóhelyettese

Dan Bongino, jobboldali megmondóember lesz az FBI új igazgatóhelyettese

Menczer Tamás „a Kicsi legnagyobb hazugságai” címmel mondana újévi beszédet

Menczer Tamás „a Kicsi legnagyobb hazugságai” címmel mondana újévi beszédet

Videó: Vonat elé hajtott a rendőr, eltiltották a vezetéstől

Videó: Vonat elé hajtott a rendőr, eltiltották a vezetéstől

Emma és a halálfejes lepke: szembenézés a világháború bűneivel

Emma és a halálfejes lepke: szembenézés a világháború bűneivel