Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"322937cd-228d-4c49-9691-ae349a15bf48","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Egyelőre nem tudni, kik voltak a támadók, a Hamász nem vállalta magára az akciót.","shortLead":"Egyelőre nem tudni, kik voltak a támadók, a Hamász nem vállalta magára az akciót.","id":"20250106_ciszjordania-busz-tamadas","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/322937cd-228d-4c49-9691-ae349a15bf48.jpg","index":0,"item":"c10c7b3e-4e8a-43ed-9ea3-2b72937c166c","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_ciszjordania-busz-tamadas","timestamp":"2025. január. 06. 13:53","title":"Buszra nyitottak tüzet fegyveresek Ciszjordániában, hárman meghaltak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6be47b95-024b-4563-8723-85b016d1e3d5","c_author":"HVG","category":"360","description":"Két fiatalember vezet egy új ingatlanos céget.","shortLead":"Két fiatalember vezet egy új ingatlanos céget.","id":"20250129_hvg-Hell-Energy-energiaital-gyarto-Barabas-csalad-Cubiq-Park-Kft-Peka-Bau-2000-Kft","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6be47b95-024b-4563-8723-85b016d1e3d5.jpg","index":0,"item":"f486c617-02b7-405a-ba87-42e8fcfd771d","keywords":null,"link":"/360/20250129_hvg-Hell-Energy-energiaital-gyarto-Barabas-csalad-Cubiq-Park-Kft-Peka-Bau-2000-Kft","timestamp":"2025. január. 30. 06:10","title":"A Hell-tulajdonos Barabás családban már a harmadik generáció is vállalkozik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"eab64547-b001-441b-ab8d-092c0dfd6994","c_author":"Hamvay Péter","category":"itthon","description":"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma és két akadémikus perrel akarja kikényszeríteni, hogy ne játszhassa át a testület az államnak az intézethálózat vagyonát.","shortLead":"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma és két akadémikus perrel akarja kikényszeríteni, hogy ne játszhassa át a testület...","id":"20250228_Per-MTA-vagyon-ADF-akademia","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/eab64547-b001-441b-ab8d-092c0dfd6994.jpg","index":0,"item":"1c142cf5-7a7a-48b4-a2fa-017a5f483a44","keywords":null,"link":"/itthon/20250228_Per-MTA-vagyon-ADF-akademia","timestamp":"2025. február. 28. 18:48","title":"Pert indítottak az MTA egykori intézet hálózatának 130 milliárdos vagyonáért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b16e72e3-45f1-4597-88d8-b3c6912eed86","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren júniusig tartanak a felújítások, addig azt kérik, mindenki két és fél órával a járat indulása előtt érkezzen ki a reptérre.","shortLead":"A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren júniusig tartanak a felújítások, addig azt kérik, mindenki két és fél órával...","id":"20250219_felujitas-budapest-airport-repter","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b16e72e3-45f1-4597-88d8-b3c6912eed86.jpg","index":0,"item":"6700bfc4-de7a-4723-a8d9-db8a69e11ab9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250219_felujitas-budapest-airport-repter","timestamp":"2025. február. 19. 15:43","title":"Felújításba kezd a Budapest Airport, kevesebb lesz a parkolóhely, és a buszjárat is máshová érkezik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ebf381b8-45c1-4e77-acee-9f58923d2dd4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Svájci kutatók szerint hónapokkal fiatalabb lehet a biológiai órája annak, aki rendszeresen visz be a szervezetébe valamilyen omega-3 zsírsavat, de a legjobb, ha D-vitaminnal és testmozgással kombinálja mindezt.","shortLead":"Svájci kutatók szerint hónapokkal fiatalabb lehet a biológiai órája annak, aki rendszeresen visz be a szervezetébe...","id":"20250204_omega-3-zsirsav-etkezes-bevitel-oregedes","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ebf381b8-45c1-4e77-acee-9f58923d2dd4.jpg","index":0,"item":"35d14f85-51a3-4202-a160-9cd7a095cfa3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250204_omega-3-zsirsav-etkezes-bevitel-oregedes","timestamp":"2025. február. 04. 19:03","title":"Bebizonyították: az öregedés elleni is jók lehetnek az omega-3 zsírsavak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7810d45a-dfed-409e-bf5b-32e94994b948","c_author":"MBH Bank","category":"brandcontent","description":"A dinamikusan fejlődő vállalkozások előtt gyakran tornyosulnak növekedéssel és finanszírozással kapcsolatos kihívások. A tőzsdei jelenlét nemcsak új források bevonását teszi lehetővé, hanem egyben a cég presztízsének és átláthatóságának növelését is biztosítja. Az MBH Bank és a Budapesti Értéktőzsde által létrehozott BÉT&MBH Bank MentorHub program épp ezeknek a fejlődni vágyó vállalkozásoknak nyújt szakmai és anyagi támogatást a felkészülés során. Kollega-Tarsoly Dániellel, az MBH Bank vállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a program céljairól, lehetőségeiről és eredményeiről.","shortLead":"A dinamikusan fejlődő vállalkozások előtt gyakran tornyosulnak növekedéssel és finanszírozással kapcsolatos kihívások...","id":"20241203_BET-MBH-MentorHub-vallalkozasok-tamogatasa-interju","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7810d45a-dfed-409e-bf5b-32e94994b948.jpg","index":0,"item":"1ef347b0-d36a-49da-800e-d786ab40bd6f","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241203_BET-MBH-MentorHub-vallalkozasok-tamogatasa-interju","timestamp":"2024. december. 26. 11:30","title":"Íme a Budapesti Értéktőzsde és az MBH nagy dobása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"03cd76b7-959c-4b3f-a7ca-323db77ca724","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A főpolgármester arról ír, az Alkotmánybíróság kimondta, alkotmányellenes, hogy a kormány több pénzt von el várostól, mint amit támogatásként ad. A tegnap este megjelent rendelet szerint Budapestnek 89 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie.","shortLead":"A főpolgármester arról ír, az Alkotmánybíróság kimondta, alkotmányellenes, hogy a kormány több pénzt von el várostól...","id":"20250212_Karacsony-a-szolidaritasi-hozzajarulasrol-Inditjuk-a-karteritesi-pert","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/03cd76b7-959c-4b3f-a7ca-323db77ca724.jpg","index":0,"item":"35b65db5-db5d-4f69-9fea-faf9077c889b","keywords":null,"link":"/itthon/20250212_Karacsony-a-szolidaritasi-hozzajarulasrol-Inditjuk-a-karteritesi-pert","timestamp":"2025. február. 12. 14:08","title":"Karácsony a szolidaritási hozzájárulásról: Indítjuk a kártérítési pert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b5e0d942-a17d-4769-82a7-3f6f4078984d","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Korszerű üzem és konyha, vendéglátó helyiség és egy lakás. Nem is tűnik soknak az ár.","shortLead":"Korszerű üzem és konyha, vendéglátó helyiség és egy lakás. Nem is tűnik soknak az ár.","id":"20250102_andriska-pekseg-kovagoors-aruljak-az-epuletet-ingatlan-kkv","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b5e0d942-a17d-4769-82a7-3f6f4078984d.jpg","index":0,"item":"9e04eb1b-4af5-4f3d-94a5-b36cf75f3445","keywords":null,"link":"/kkv/20250102_andriska-pekseg-kovagoors-aruljak-az-epuletet-ingatlan-kkv","timestamp":"2025. január. 02. 13:39","title":"Tavaly bezárt, idén már az épületét is eladnák a Balaton egyik legnépszerűbb pékségének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A hot cross bunok a sütés napján a legfinomabbak, de a másnapi reggelihez is csodásak. Recept Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos című könyvéből.
Ez az erősen fűszeres, aszalványokkal megpakolt ünnepi sütemény összetett, gazdag ízével maga a megtestesült, édes dekadencia. E zsemlék hagyományosan mazsolával készülnek, de tehetünk bele kandírozott gyümölcsöket is, sőt étcsokoládé-darabokkal is remekül működik.
A fűszerek adagolásánál ne fogjuk magunkat vissza, ezek a kalácsgolyók annál jobbak, minél fűszeresebbek. Remekül illik bele a fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, de kis mennyiségben még a fekete bors is.
A kelesztési idő kiszámításánál vegyük figyelembe, hogy a fűszerek, elsősorban a fahéj, lassítják a kelesztési folyamatokat, így a kalács a szokásosnál is mérsékeltebb tempóban fújódik majd fel.
A zsemlék tetején lévő keresztminta a hagyományos húsvéti dizájn része, az ízhez nem ad hozzá, így ha nem szeretnénk vele pepecselni, nyugodtan hagyjuk el. A csillogó felszínt úgy érhetjük el, hogy megkenjük a zsemléket baracklekvárral, közvetlenül sütés után.
Hozzávalók 12 db zsemléhez, 25 × 30 cm-es formában
425-450 g kenyérliszt
150 g élénk édes kovász
75 g cukor
225 g tej
40 g vaj
1 tojás
25 g tejpor
6 g fahéj
6 g karácsonyi
fűszerkeverék
150 g kis szemű mazsola
1 narancs reszelt héja
4 g élesztő
4 g só
Ebből a tangzhonghoz
20 g liszt
100 g tej
A keresztmintához
50 g liszt
20 g cukor
60 g víz
A mazsola áztatásához
150 ml forró fekete tea
2 ek. rum (elhagyható)
A kalács kenéséhez
50 g híg baracklekvár
1 ek. méz (opcionális)
Angol húsvéti kalácsgolyók
HVG Könyvek
Elkészítési útmutató
Főzzünk egy erős teát. Áztassuk bele a mazsolát. Ha szeretnénk, adjunk hozzá pár evőkanál rumot. Takarjuk le, és hagyjuk ázni 1-2 órát.
Készítsük el a tangzhongot.
A tangzhong egy japán technika, ami nem több, mint a sütemény hozzávalóinak egy részéből készülő rántásállagú krém, melyet hozzáadunk a készülő tészta többi összetevőjéhez. A tangzhong radikálisan megváltoztatja a végtermék állagát, eltarthatósági idejét és élvezeti értékét. A tangzhong hozzávalóit mindig a recept összetevőiből vegyük el! Mérjük ki a recepthez szükséges liszt mennyiségének kb. 5%-át, és adjuk hozzá a súlyának nagyjából ötszörösét, szintén a receptből elvett folyadék mennyiségéből. A két hozzávalót tegyük kislábasba, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. Nem az a cél, hogy a krém felforrjon, épp csak a megfelelő hőmérsékletig, azaz 65-67 ig °C-ig szabad hevíteni. Ahogy a keverék eléri a kívánt hőfokot, az állaga radikálisan megváltozik. Onnan tudjuk, hogy elkészült, hogy a vizes lisztkeverék folyósból hirtelen tapétaragasztó- vagy pudingállagúvá sűrűsödik. Ekkor azonnal húzzuk le a tűzről, és tegyük át egy másik edénybe, hogy ne főjön tovább a lábas aljának maradék hőjén! Ügyeljünk arra, hogy a tangzhong 40 °C-nál ne legyen melegebb, amikor hozzáadjuk az élesztős vagy kovászos tésztához, hiszen ha túl forró, elpusztítja az élesztőgombákat.
Langyosítsuk a tejet 40 °C-nál nem melegebbre. Adjunk hozzá 1 teáskanállal a receptben megadott cukorból. Morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 20 percre.
Tegyük a lisztet keverőtálba. Adjuk hozzá a tészta összes többi hozzávalóját a són és a mazsolán kívül. Először csak kevesebb liszttel dolgozzunk, de ha nagyon szaftos az aszalt gyümölcs, a tészta ragadhat, ekkor adagoljunk hozzá apránként még egy keveset.
Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, majd adjunk hozzá a sót. Dagasszuk további 2 percig, és végül adjuk hozzá a leszűrt, alaposan kinyomkodott aszalt gyümölcsöt. Keverjük a tésztát még egészen rövid ideig, míg az aszalt gyümölcs éppen elkeveredik benne.
Takarjuk le és kelesszük meleg helyen kb. 4 órán keresztül, míg a duplájára duzzad.
Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, finoman nyomkodjuk ki belőle a gázok egy részét, és szaggassunk belőle 12 egyforma darabot.
Formázzunk a darabokból 12 egyforma golyót, majd tegyük őket a tepsibe.
Takarjuk le a zsemléket, és kb. 2 óra alatt kelesszük őket az eredeti méretük másfélszeresére.
Keverjük a lisztet a vízzel, míg homogén paszta lesz belőle. Tegyük nyomózsákba, és nyomjunk a megkelt zsemlék tetejére kereszt formát. (Ez a munkafázis ki is hagyható, a kalácsok enélkül is gyönyörűek lesznek!)
Melegítsük elő a sütőt légkeveréses 180 °C-ra.
Tegyük a sütőbe a zsemléket, és 20-22 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Szedjük ki a kalácsokat a sütőből, és még forrón kenjük át őket a baracklekvárral.
Tálalás előtt hűtsük langyosra.
A fenti cikk Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos – Különleges kelt tészták és péksütemények minden alkalomra című könyvének szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?