Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c3efa86d-f79e-4b99-a65e-f707a293f91c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A mosonmagyaróvári tűzoltók vonultak ki a helyszínre.","shortLead":"A mosonmagyaróvári tűzoltók vonultak ki a helyszínre.","id":"20250304_Kigyulladt-egy-kamion-az-M1-esen","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c3efa86d-f79e-4b99-a65e-f707a293f91c.jpg","index":0,"item":"5063ae35-cb36-46ed-87e6-44a4838af9c8","keywords":null,"link":"/itthon/20250304_Kigyulladt-egy-kamion-az-M1-esen","timestamp":"2025. március. 04. 07:22","title":"Kigyulladt egy kamion az M1-esen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1af7c357-af6c-4525-b472-b7411e33ffe8","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"A most mozikba kerülő folytatás csalódást okoz, de Bridget Jones közel három évtizedes kultuszának nem árthat. A kilencvenes években feltűnt harmincas szingli már a Z generációt is meghódította.","shortLead":"A most mozikba kerülő folytatás csalódást okoz, de Bridget Jones közel három évtizedes kultuszának nem árthat...","id":"20250220_hvg-kitorolhetetlen-hatas-bridget-jones-bolondulasig-z-generacio","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1af7c357-af6c-4525-b472-b7411e33ffe8.jpg","index":0,"item":"9d95ce5c-39f4-405b-b14d-e1f87f4b3e97","keywords":null,"link":"/360/20250220_hvg-kitorolhetetlen-hatas-bridget-jones-bolondulasig-z-generacio","timestamp":"2025. február. 20. 19:30","title":"Jóval a me too előtt szólt a szexuális zaklatásról – mit eszik a Z generáció Bridget Joneson?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a220708d-e130-4ef5-a477-c7810ebbb7ec","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Magyar Narancs úgy tudja, volt olyan ápolt, akit a fertőzésveszély miatt nem mert hazavinni karácsonyra a családja.","shortLead":"A Magyar Narancs úgy tudja, volt olyan ápolt, akit a fertőzésveszély miatt nem mert hazavinni karácsonyra a családja.","id":"20250109_dunafoldvar-idosotthon-maltai-szeretetszolgalat-ruhfertozes","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a220708d-e130-4ef5-a477-c7810ebbb7ec.jpg","index":0,"item":"cac41c04-e935-4296-8133-40166f779496","keywords":null,"link":"/itthon/20250109_dunafoldvar-idosotthon-maltai-szeretetszolgalat-ruhfertozes","timestamp":"2025. január. 09. 15:46","title":"Rühfertőzés volt a dunaföldvári idősotthonban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e6c8b533-27f1-4285-abdb-90e80c33deec","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, mely szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei megelőzhetik vagy mérsékelhetik az inzulinrezisztenciát.","shortLead":"Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem új...","id":"20250226_gyogyhatasu-gombak-inzulinrezisztencia-kezelese","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e6c8b533-27f1-4285-abdb-90e80c33deec.jpg","index":0,"item":"42778d91-e085-490b-8029-3c435feac635","keywords":null,"link":"/tudomany/20250226_gyogyhatasu-gombak-inzulinrezisztencia-kezelese","timestamp":"2025. február. 26. 17:03","title":"Az ön konyhájában is ott lehet az inzulinrezisztencia kezelésének egyik fegyvere","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"aaf8e7cf-282d-455c-a599-e17b289a7fbb","c_author":"Lenthár Balázs","category":"360","description":"Alfred Redl ezredest az elmúlt több mint 100 évben sok mindennek tartották, volt ő a legförtelmesebb hazaárulás megtestesítője, a hírszerző szolgálatok játszmájában homoszexualitásával zsarolt áldozat, vagy ahogyan Szabó István ábrázolja filmjében, az Osztrák–Magyar Monarchia önnön nemzeti gyökereitől elidegenedett hivatalnoki karának jellegzetes figurája, aki a megfelelés érdekében előbb a múltját, majd a családját és a barátait, végül önmagát árulja el. De ki volt Redl ezredes valójában, és milyen magyarországi szála volt a nevével fémjelzett kémbotránynak?","shortLead":"Alfred Redl ezredest az elmúlt több mint 100 évben sok mindennek tartották, volt ő a legförtelmesebb hazaárulás...","id":"20250306_Szazadfordulos-bunugyek-redl-ezredes-kembotrany-oroszok","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aaf8e7cf-282d-455c-a599-e17b289a7fbb.jpg","index":0,"item":"d4f2865b-2786-4e36-bcd3-f6bff8f0a0db","keywords":null,"link":"/360/20250306_Szazadfordulos-bunugyek-redl-ezredes-kembotrany-oroszok","timestamp":"2025. március. 06. 20:00","title":"A monarchia legsúlyosabb kémbotránya: Redl ezredes valódi története sokkal izgalmasabb, mint a filléres ponyvákba kívánkozó verziók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c592f11-533d-4a87-b835-4f73745b7256","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Nyugdíjazás és felsőbb szintre lépés áll a háttérben.","shortLead":"Nyugdíjazás és felsőbb szintre lépés áll a háttérben.","id":"20250121_zwack-nyrt-vezerigazgatoi-csere-belovai-csaba-farkas-amanda-guttengeber-gyorgy-kocsi-sandor","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c592f11-533d-4a87-b835-4f73745b7256.jpg","index":0,"item":"19d610df-3deb-417e-a7af-91be7dcad181","keywords":null,"link":"/kkv/20250121_zwack-nyrt-vezerigazgatoi-csere-belovai-csaba-farkas-amanda-guttengeber-gyorgy-kocsi-sandor","timestamp":"2025. január. 21. 13:25","title":"Hármas vezércsere jön a Zwacknál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf0f9fa5-7b0e-46c4-8846-fd94b44f8372","c_author":"Polyák Gábor","category":"360","description":"Mi a szólásszabadság, hol húzódnak a határai, és mikortól beszélhetünk cenzúráról?","shortLead":"Mi a szólásszabadság, hol húzódnak a határai, és mikortól beszélhetünk cenzúráról?","id":"20250116_hvg-polyak-gabor-a-hazudozas-es-a-gyulolkodes-szabadsaga","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf0f9fa5-7b0e-46c4-8846-fd94b44f8372.jpg","index":0,"item":"c952a091-c4d8-47ca-913a-f27e8d8bd73b","keywords":null,"link":"/360/20250116_hvg-polyak-gabor-a-hazudozas-es-a-gyulolkodes-szabadsaga","timestamp":"2025. január. 16. 08:30","title":"Polyák Gábor: A hazudozás és a gyűlölködés szabadsága","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fa4a28dd-7bec-467d-8792-709cbf0a6dfe","c_author":"Bábel Vilmos","category":"360","description":"A háborús veszélyre való felkészülést a legnagyobb titokban szervezi az Orbán-kormány, hiszen a propaganda szerint mindjárt beköszönt a béke. Ezzel azonban az ország ellenálló képességét veszélyezteti. Külföldi példák mutatják, hogy a polgárok felkészítése annyira fontos, mint az államé.","shortLead":"A háborús veszélyre való felkészülést a legnagyobb titokban szervezi az Orbán-kormány, hiszen a propaganda szerint...","id":"20250130_hvg-haborus-felkeszules-rendkivuli-jogrend-veszelyhelyzet-hibrid-hadviseles-csak-csendben-csak-halkan","image":"https://img.staging-hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa4a28dd-7bec-467d-8792-709cbf0a6dfe.jpg","index":0,"item":"9a09396a-1b52-4997-9345-1e3146873547","keywords":null,"link":"/360/20250130_hvg-haborus-felkeszules-rendkivuli-jogrend-veszelyhelyzet-hibrid-hadviseles-csak-csendben-csak-halkan","timestamp":"2025. január. 30. 06:30","title":"A magyar állam készül a háborúra, de azt nem hajlandó elárulni, nekünk hogyan kellene","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ez a kalács a kovász és a tangzhongtechnika miatt szuper puha, rendkívül foszlós, a belseje pedig már-már krémesen lágy. Részlet Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos című könyvéből.
A pihepuha kalácsnál kevés boldogítóbb kelt tészta létezik. Én, ha tehetném, ezt enném minden egyes reggelire, francia vajjal és málnavirágmézzel vastagon megkenve. Legnagyobb bánatomra azonban az ilyen gazdag péksütik meglehetősen kalóriadúsak, így inkább csak jeles ünnepek, elsősorban húsvét alkalmával kerül az asztalomra.
Ez a szépséges változat a kovász és a tangzhongtechnika miatt szuper puha, rendkívül foszlós, a belseje pedig már-már krémesen lágy. Nem mellesleg gond nélkül eltartható 4-5 napig. Ha véletlenül túl sokat sütöttél volna, vagy nem fogyott volna el időben (elméleti síkon beszélek természetesen), lefagyaszthatod, de a kissé már megszikkadt szeleteket felhasználhatod máglyarakás, mákos guba vagy bármilyen egyéb kenyérpuding készítéséhez.
Egy kalács annál látványosabb, minél izgalmasabban van megfonva. A neten rengeteg fonási technikát találsz, érdemes ezek közül megtanulni néhányat a drámai hatás kedvéért!
Fonási technika
HVG Könyvek
Hozzávalók:
550 g finomliszt 230 g élénk édes kovász 200 g tej 100 g vaj 2 tojás 120 g cukor 4 g só 4 g élesztő 20 g tejpor 1 tojás+ 1 ek. víz a kenéshez
A tangzhonghoz a recept hozzávalóiból: 30 g liszt 150 g tej
Tangzhongtechnika és alaprecept
A tangzhong egy japán technika, ami nem több, mint a sütemény hozzávalóinak egy részéből készülő rántásállagú krém, melyet hozzáadunk a készülő tészta többi összetevőjéhez. Bár a tangzhong a hozzávalók egészének csak kis részét teszi ki, mégis radikálisan megváltoztatja a végtermék állagát, eltarthatósági idejét és élvezeti értékét.
Fontos, hogy a tangzhong hozzávalóit mindig a recept összetevőiből vedd el, és ne pluszban add hozzá! Mérd ki a recepthez szükséges liszt mennyiségének kb. 5%-át, és add hozzá a súlyának nagyjából ötszörösét, szintén a receptből elvett folyadék mennyiségéből.
A két hozzávalót tedd kislábasba, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon kezdd melegíteni. Nem az a cél, hogy a krém felforrjon, épp csak a megfelelő hőmérsékletig, azaz 65-67 ig °C-ig szabad hevíteni. Jó, ha ehhez van otthon egy maghőmérő, így biztonsággal kontrollálhatod a folyamatokat.
Ahogy a keverék eléri a kívánt hőfokot, érzed majd, hogy az állaga radikálisan megváltozik, ezért tangzhongot viszonylag nagy biztonsággal tudsz maghőmérő nélkül is csinálni. Onnan tudod, hogy elkészült, hogy a vizes lisztkeverék folyósból hirtelen tapétaragasztó- vagy pudingállagúvá sűrűsödik.
Ekkor azonnal húzd le a tűzről, és a lehető leggyorsabban tedd át egy másik edénybe, hogy ne főjön tovább a lábas aljának maradék hőjén! A tangzhongot akár azonnal is használhatod, de ügyelj arra, hogy 40 °C-nál ne legyen melegebb, amikor hozzáadod az élesztős vagy kovászos tésztához, hiszen ha túl forró, elpusztítja az élesztőgombákat.
A foszló húsvéti kalács receptje
HVG Könyvek
1. Készítsd el a tangzhongot. 2. Melegítsd a maradék tejet 40 °C körüli hőmérsékletre. Ügyelj arra, hogy ne legyen sokkal melegebb, mert 42 °C felett az élesztőgombák elpusztulnak. 3. Tégy kis tálkába 1 evőkanállal a lisztből és 1 teáskanállal a cukorból, majd morzsold bele az élesztőt, és keverd el alaposan a langyos tejjel. Tedd félre meleg helyre, és hagyd békén 20 percig, míg felfut. 4. Közben tedd a többi hozzávalót keverőtálba. A vaj legyen puha. Ha szeretnéd, tehetsz a tésztába kevés fahéjat vagy reszelt citromhéjat is. 5. Öntsd a tálba a felfuttatott élesztőt is, és dagaszd kb. 10 percig. Takard le, tedd félre meleg (kb. 24-27 °C-os) helyiségbe, és kb. 3-4 óra alatt keleszd a másfélszeresére. (A kelesztés sebessége nagyban függ a kovász állapotától és a konyha hőmérsékletétől!) 6. Borítsd a megkelt tésztát munkalapra, és gyúrd alaposan át. 7. Vágd a tésztát ketté, majd mindkét adagot 3, 4, 6 vagy 8 egyenlő darabra, attól függően, hány ágú fonatot szeretnél. (Ha szabályosságra törekszel, használj mérleget, így a fonat minden ága egyforma súlyú, tehát egyforma vastagságú is lesz!) 8. Sodorj a tésztából a végeinél kissé elvékonyodó rudakat, majd fond meg. 9. Tedd a fonatokat sütőpapírral bélelt sütőlapra, takard le, és 3-4 óra alatt keleszd ismét a másfélszeresére. 10. Közben melegítsd a sütőt 200 °C -osra, légkeverés módban. 11. Kend át a kalácsot a felvert tojás és víz keverékével. 12. Tedd a tepsit a sütőbe, a hőmérsékletet azonnal vedd le 170 °C-ra, és süsd kb. 25 perc alatt aranybarnára. Ha nagyon barnulna, takard le alufóliával. 13. Fogyasztás előtt várd meg, míg langyosra hűl.
A fenti cikk Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos - Különleges kelt tészták és péksütemények minden alkalomra című könyvének szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után.
Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény?