Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#gasztronómia

Nemes Nikolett Élet+Stílus

„A szakácsoknak, séfeknek kutya kötelességük lenne kimenni dolgozni a földekre”

Tischler Petra a Michelin-csillagos éttermi konyhát hátrahagyva privát séfként ma már a saját útját járja. Hazaköltözött Szekszárdra, ahol veteményese és gyümölcsöse van, és keményen kritizálja azokat a szakmabelieket, akiknek fogalmuk sincs arról, mi történik a természetben. „Kitalálják, hogy nekik csak olyan cukkini kell, ami 16 és 18 centi között van, mert abból tudnak szép kockákat kivágni, de az élet nem egy laboratórium” – mondja. Interjúnkban többek között celebséfekről is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem főz paprikás krumplit.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Sárközi Ákos: Ez a legfontosabb eszköz a konyhában

Nem kérdés, hogy a legfontosabb eszköz a konyhában a kés - vallja Sárközi Ákos sztárséf. Így lettem séf című könyvében tippeket is ad arra, mire figyeljünk a különböző kések és vágódeszkák kiválasztásakor, használatakor. Részlet.

hvg.hu Élet+Stílus

Húzott egy merészet, ananászos pizzával állt elő a híres nápolyi pizzaséf

Gino Sorbillo szerint sokan úgy mondanak véleményt bizonyos ételekről, így például az inkriminált ananászos pizzáról is, hogy soha nem kóstolták, csak az előítélet beszél belőlük. Ezt próbálja megváltoztatni a saját receptjével, amiben nyoma sincs paradicsomos szósznak, cserébe háromféle füstölt sajtot és karamellizált ananászt használ feltétnek.

Nemes Nikolett hvg360

Mautner Zsófi: Egyáltalán nem igaz, hogy a vidéki konyha a hús krumplival

Új szakácskönyvvel jelentkezett Mautner Zsófi, aki, bár bevallottan a nemzetközi, egzotikus fűszerekben gazdag, ázsiai és közel-keleti ízek rajongója, ezúttal egy alföldi falu, Kunmadaras gasztronómiai örökségéből merít. Ami egyben családi örökség is, a gyerekként ott töltött nyaraknak, a nagyszülők verandás házának emléke, a pompás húsleveseké, a sparhelten készülő kacsasülté és a roppanós barackbefőtteké. Egyebek között arról beszélgettünk vele, hogyan lehet visszahozni a nosztalgiával átitatott ízélményeket, elképzelhető lesz-e fügével, amit régen a barackos gombóc jelentett, és hogy miért kegyetlen a téli falu. Interjú.

Szász Eszter Élet+Stílus

Most tényleg érdemes lencsét enni, de nem a pénz miatt

Ahogy sokan a halat szinte csak karácsonykor fogyasztják, a lencséből készült ételek újévkor értékelődnek fel. Január elsején szinte kötelező lencsét enni, különben a babona szerint nem áll pénz a házhoz. Bár semmilyen módon nem bizonyított, hogy meg lehet gazdagodni egy kiadós lencsefőzelék elfogyasztásától, mégis minden évben készítjük, mellé pedig sertéshús dukál, hiszen a disznó kitúrja a szerencsét. Itt van minden, amit a lencséről tudni érdemes.

gyézsé hvg360

Hasbeszélő: Francia konyha és némi didergés a Vízivárosban

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Vízivárosban hárítottuk a karácsonyt.

Szász Eszter Élet+Stílus

Kocsonyát csak türelemmel lehet csinálni

Télen legalább egyszer érdemes nekivágni a kocsonya készítésnek. Ha nem esszük meg a zsíros részeket, pláne nem nagy karéj kenyérrel kísérjük – hanem például savanyúsággal –, akkor még csak nem is hizlaló étel. Bónuszként pedig kitűnő kollagénforrás, és mennyivel finomabb mint a különféle porok.

Szász Eszter Élet+Stílus

Édes élet a bejglin túl: a babka talán megsül otthon, a panettone pékeknek is feladja a leckét

Bár a bejgli népszerűsége töretlen, és ez így is van rendjén, az édességre és újdonságokra éhesek már egy ideje felfedezték maguknak a babkát és a panettonét is. A babkát egyre többen sütik meg otthon is, a panettonét viszont jobb profikra bízni, mert még a legtapasztaltabb pékek is izgulnak, hogy sikerül-e. A stollen forradalma még várat magára, de érdemes egy próbát tenni a németek marcipános gyümölcskenyerével is.

HVG Könyvek HVG Könyvek

A tökéletes kijevi csirke receptje

Gyors, mégis ízletes hétköznapi vacsorára vágyik vagy épp ünnepi alkalomra varázsolna feledhetetlen ízeket az asztalra? Mindegyik alkalomhoz jó fogás a csirke. A Csupa csirke című könyv 65 csirkés receptet mutat be a különböző nemzetek konyhájából. Íme egy recept a könyvből.

1 2 3 4 5 6 7
52
Aki tart a demenciától, annak érdemes lehet naponta diót enni

Aki tart a demenciától, annak érdemes lehet naponta diót enni

Trükközött a kuponjaival a Foodora, több mint 35 millióra bírságolták érte

Trükközött a kuponjaival a Foodora, több mint 35 millióra bírságolták érte

Bizalmas kormányhatározatot fecseghetett ki Demeter Szilárd

Bizalmas kormányhatározatot fecseghetett ki Demeter Szilárd

Timothée Chalamet egy közbringán érkezett a Bob Dylan-film premierjére, de megbírságolták, mert rosszul parkolta le

Timothée Chalamet egy közbringán érkezett a Bob Dylan-film premierjére, de megbírságolták, mert rosszul parkolta le

Megújult a Hyundai prémium villanyautója

Megújult a Hyundai prémium villanyautója

Nagyfeszültség: Ukrajna után a balti államokat is rákapcsolják az egységes európai áramhálózatra

Nagyfeszültség: Ukrajna után a balti államokat is rákapcsolják az egységes európai áramhálózatra

Az öné is köztük lehet: 284 millió felhasználói fiók adatai kerültek ki a netre

Az öné is köztük lehet: 284 millió felhasználói fiók adatai kerültek ki a netre

Rendkívüli emeléshez jutnak az üldözött nyugdíjasok

Rendkívüli emeléshez jutnak az üldözött nyugdíjasok

Tóta W. Árpád: Eltévedt lovas, seprűnyélen

Tóta W. Árpád: Eltévedt lovas, seprűnyélen

A címlapról ajánljuk